Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej | Grill360
Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
30 min 3 osoby <60 zł

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej

Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę? Wypróbuj paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej! Paszteciki są świetnym pomysłem na spotkania towarzyskie, rodzinne kolacje czy jako oryginalny dodatek do dań z grilla. Proste w przygotowaniu i pełne głębokiego smaku – z pewnością zachwycą każdego przy stole! Sprawdź przepis!

Grillowanie to nie tylko przygotowywanie na ruszcie różnorodnych mięs, wybornych kiełbasek, delikatnych ryb oraz warzyw. Na grillu z łatwością przygotujesz także przekąski, np. przed lub po smażeniu dań głównych. Dzięki temu nie musisz dodatkowo uruchamiać piekarnika – grill w zupełności wystarczy, by przygotować zarówno dania główne, jak i oryginalne przystawki. Jedną z takich propozycji są paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej, które wnoszą niepowtarzalny aromat oraz głęboki smak karmelizowanej cebuli do grillowego menu.

Te paszteciki to idealna przekąska na początek barbecue. Słodycz karmelizowanej cebuli doskonale łączy się z wyrazistą nutą octu balsamicznego i subtelnym akcentem syropu klonowego. Całość jest zamknięta w chrupiącym cieście francuskim, które podczas pieczenia nabiera złocistego koloru i niezwykle delikatnej, warstwowej struktury.

Do przygotowania pasztecików wykorzystaliśmy ceramiczny grill węglowy Kamado Joe – Joe Classic III, który z wyjątkową precyzją utrzymuje temperaturę, a także półkolisty kamień steatytowy Kamado Joe, idealny do karmelizowania cebuli. Kamień steatytowy, dzięki swoim właściwościom termicznym, rozgrzewa się równomiernie i długotrwale, co pozwala uzyskać głęboką słodycz cebuli bez jej przypalania. Steatyt doskonale sprawdza się również jako powierzchnia grillowa do ciasta francuskiego, pozwalając mu idealnie się wypiec i zachować wilgotność w środku.

Z pomocą Kamado Joe – Joe Classic III i półkolistego kamienia steatytowego z łatwością przygotujesz paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej, które zaskoczą i zachwycą smakiem każdego przy stole!

Zobacz również: Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III [RECENZJA]

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/4 żółtej cebuli
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki przyprawy BBQ
  • 2 łyżeczki oleju
  •  
  •  Dodatkowo:
  •  Arkusz papieru pergaminowego

Przygotowanie:

  1. Grill węglowy Kamado Joe przygotuj do grillowania. W miejsce klasycznego rusztu umieść półkolisty kamień steatytowy.
  2. Następnie ustaw temperaturę grilla na około 180°C.
  3. Cebulę pokrój na cienkie plastry.
  4. Na rozgrzany kamień nałóż odrobinę oleju i ułóż na nim plastry cebuli. Grilluj przez kilka minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru.
  5. Gdy cebula będzie skarmelizowana, przesuń ją na bok kamienia.
  6. Następnie na ruszcie umieść pergamin i skrop go olejem, octem balsamicznym i syropem klonowym.
  7. Skarmelizowaną cebulę umieść na papierze i posyp świeżym tymiankiem oraz przyprawą BBQ.
  8. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąt i przykryj nim skarmelizowaną na ruszcie cebulę, lekko dociskając.
  9. W miseczce roztrzep jajko.
  10. Przygotowaną mieszaniną posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Dodatkowo brzegi ciasta przyciśnij widelcem, aby je skleić.
  11. Zamknij pokrywę grilla węglowego Kamado Joe i piecz paszteciki cebulowe przez około 5 minut.
  12. Otwórz grill i posyp paszteciki przyprawą BBQ.
  13. Ponownie zamknij pokrywę grilla i piecz jeszcze 7–10 minut, aż ciasto będzie złociste oraz chrupiące.
  14. Wyjmij paszteciki z grilla, połóż je na desce do krojenia i odczekaj chwilę, aby przestygły.
  15. Po ostygnięciu paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
  16. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Cebulowe burgery z grilla 60 min >5 osób Cebulowe burgery z grilla
Bataty z grilla z boczkiem i cebulą 2h 2 osoby Bataty z grilla z boczkiem i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *