Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Pad thai z grilla
Pad thai z grilla
45 min 4 osoby <60 zł

Pad thai z grilla

Kuchnię azjatycką ubóstwiamy od dawna. Głównie za jej różnorodność, zapachy i aromaty. Pochodzą one z typowych dla tej kuchni przypraw: curry, kurkuma, papryka, imbir, chilli, kolendra.  Możemy je dowolnie łączyć, a zawsze wychodzi coś oryginalnego i wyrazistego w smaku. Całkowicie zgadzamy się z powiedzeniem, że: „je się również oczami”. Kuchnia azjatycka pod tym względem nigdy nas nie zawodzi.

„Kolejnym wyzwaniem, jakie podjęłyśmy jest narodowe danie Tajlandii: (grillowane) pad thai. Jego podstawą jest makaron ryżowy, a obowiązkowym dodatkiem – jajko, które spaja całość i nadaje niesamowitej konsystencji. Można go przyrządzać zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. W przepisie na pad thai z grilla wykorzystałyśmy tym razem tofu. Ostatnio bardzo nam posmakowało.” Ewa i Natalia

Niezastąpionym naczyniem do przygotowania pad thai z grilla okazał się wok marki Weber o owalnym kształcie, dzięki któremu potrawy przyrządzane są na niewielkiej ilości tłuszczu. Grill rozgrzałyśmy do wysokich temperatur, co pozwoliło odtworzyć typowo azjatycki styl gotowania. To absolutnie najprostszy sposób, a smak nie do podrobienia!

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  •  opakowanie makaronu z ryżu jaśminowego (może być zwykły ryżowy)
  • 200 g opakowanie tofu
  • 2 małe papryki (1 czerwona i 1 żółta)
  •  sok z wyciśniętej limonki (ewentualnie cytryny)
  • 4 ząbki czosnku
  •  cebula dymka - pęczek
  •  pasta curry/pasta do pad thai
  •  pół szklanki sosu sojowego
  •  chilli, papryka słodka, kurkuma, curry, kmin rzymski, kolendra, pieprz świeżo mielony, sól
  •  świeży imbir (do smaku)
  • 2 jajka
  •  pół szklanki wody
  •  orzeszki ziemne (do smaku)
  •  olej kokosowy
  •  świeża bazylia/kolendra

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pad thai z grilla zaczynamy od pokrojenia cebuli, papryki, cukinii i tofu w kosteczkę. Tofu zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego, dodajemy posiekany korzeń imbiru, mieszamy zawartość i marynujemy ok. 15 minut.
  2. Rozgrzewamy grilla do temperatury 200 stopni.
  3. Pamiętajmy, żeby przed przygotowaniem grillowanego pad thai, porządnie wyczyścić grill oraz ruszt. Tutaj pomocne mogą być: płyn do czyszczenia stali nierdzewnej oraz gąbka do czyszczenia marki Weber.
  4. Rozgrzewamy olej kokosowy na żeliwnym woku marki Weber, dodajemy pokrojoną cebulkę i połowę startego czosnku. Grillujemy ok. 3 minut, mieszając w międzyczasie.
  5. Dodajemy paprykę oraz cukinię i zalewamy wodą. Dusimy na grillu ok. 10 minut – najlepiej pod przykryciem. W międzyczasie, wykorzystujemy żeliwną płytę marki Weber do przyrządzenia zamarynowanego wcześniej tofu – potrzebuje ok. 5 min na grillu, aby ładnie się zarumienić. Tofu musimy obracać (niezawodna do tego jest łopatka do grilla marki Weber).
  6. Tofu przekładamy do woka i dodajemy: świeże jajka, resztę sosu sojowego, pastę curry, sok z wyciśniętej limonki, starty imbir, przyprawy i porządnie mieszamy. Pad thai prawie gotowy!
  7. Potrawę grillujemy przez ok. 3-5 minut.
  8. Grillowany pad thai przekładamy na talerze, posypujemy posiekanymi orzeszkami i świężą bazylią.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Zupa tajska z grilla 30 min 2 osoby Zupa tajska z grilla
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *