Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak przygotować owoce morza z grilla? - Porady Grill360
Owoce morza z grilla – Porady Grill360

Owoce morza z grilla – Porady Grill360

Jeśli myślimy o grillowaniu, zwykle na myśl przychodzą nam kiełbaski i kurczak. Tymczasem potrawy przyrządzane na grillu nie muszą ograniczać się tylko do tych tradycyjnych przysmaków. Co powiecie na owoce morza z grilla?

Dla osób o bardziej wyrafinowanym podniebieniu i lubiących eksperymenty przygotowaliśmy kilka oryginalnych propozycji na pyszne morskie przekąski przygotowywane na ruszcie.

Większość owoców morza to niewielkich rozmiarów smakołyki, dlatego trzeba wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić, żeby nie wylądowały w rozgrzanym węglu pod rusztem. Najbezpieczniejszym i najwygodniejszym sposobem na grillowanie krewetek czy ośmiorniczek jest nabicie ich na wykałaczkę na zmianę z warzywami. Takie morskie szaszłyki szybko się przypieką i nie sprawią trudności podczas jedzenia.

Owoce morza z grilla – Krewetki

Sprawdzą się zarówno opiekane w pancerzyku, jak i już obrane. Te drugie warto zamarynować przed umieszczeniem na ruszcie. Krewetki będą idealne, jeśli jesteśmy bardzo głodni i nie chcemy długo czekać na potrawy. Wystarczy 5 minut, aby stały się miękkie i smaczne. Szaszłyk z krewetek można urozmaicić na przykład kawałkami melona.

Składniki:

  • krewetki w pancerzyku lub obrane
  • melon
  • przyprawy wg uznania
  • oliwa z oliwek (do marynaty)

Ośmiorniczki

Ośmiorniczki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Będą idealne, jeśli zostawimy je na noc w marynacie z czosnku i soku z cytryny. Na dobrze rozgrzanym grillu nie powinniśmy piec ich dłużej niż 3 do 5 minut w zależności od wielkości ośmiorniczek. Po grillowaniu warto przyprawić je pieprzem oraz solą.

Składniki:

  • czosnek
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • ośmiorniczki

Kalmary

Pieczemy je pokrojone w pierścienie. Kalmary na godzinę przed grillowaniem warto namoczyć w marynacie. Do jej wykonania możemy wykorzystać na przykład olej rzepakowy, sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, a nawet curry. Od razu po wyciągnięciu z marynaty rzucamy je na ruszt, gdzie mogą leżeć około 4-5 minut.

Składniki:

  • kalmary
  • olej rzepakowy
  • sok z limonki
  • cukier brązowy
  • sos sojowy
  • curry

Homary

Na przygotowanie grillowanego homara musimy przeznaczyć nieco więcej czasu. Przed wrzuceniem na ruszt musimy odciąć szczypce, zdjąć pancerzyk i usunąć czarną żyłkę, która znajduje się pod spodem. Homara pieczemy najpierw częścią mięsną do dołu (około 1 minuty), a następnie powinniśmy go odwrócić i trzymać na ruszcie jeszcze około 10 minut.

Zobacz również:

Pstrąg wędzony w grillo-wędzarni 24h >5 osób Pstrąg wędzony w grillo-wędzarni
Tilapia z grilla 30 min 3 osoby Tilapia z grilla
Grillowane przegrzebki z kremem z awokado i miodu 90 min 4 osoby Grillowane przegrzebki z kremem z awokado i miodu