Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Okoń z grilla
Okoń z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Okoń z grilla

Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na rybę z grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają labraksa pieczonego na desce cedrowej z ziołami. Spróbuj przygotować go sam!

„Często pytacie o to, co zrobić, żeby ryba nie przywierała – wystarczy ułożyć ją na desce podczas grillowania – wtedy na pewno nic się z nią nie stanie. ” Kacper Salzman

Labraks, nazywany też okoniem, to ryba ceniona za swoje delikatne, soczyste mięso. Jest ono także bardzo zwarte i jędrne, dzięki czemu doskonale nadaje się do pieczenia na grillu. Wystarczy świeża ryba, limonka i kilka przypraw, aby wyczarować niesamowicie smaczne i aromatyczne danie!

Składniki

  •  labraks
  •  miód
  •  odrobina octu
  •  sól
  •  sfermentowany pieprz
  •  cebula
  •  limonka
  •  świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Deskę cedrową moczymy w wodzie przez około 30 minut. Dodaje ona aromatu potrawie i możemy jej używać kilka razy. Deskę wrzucamy na ruszt i czekamy, aż się nagrzeje. Kiedy zacznie „strzelać” obracamy ją.
  2. Przygotowujemy marynatę do ryby z miodu, octu, soli i pieprzu sfermentowanego. Gotową mieszanką polewamy rybę. Cebulę i limonkę kroimy na plastry. Tymi składnikami faszerujemy rybę. Możemy dodać też świeże zioła. Okonia marynujemy przez około 20 minut.
  3. Na desce cedrowej kładziemy świeże zioła i układamy rybę. Na rozgrzany brykiet wrzucamy gałązkę świeżego rozmarynu. Okonia po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Kiedy grill jest nagrzany do około 60 stopni (temperatura maksymalna) zdejmujemy rybę z rusztu i obieramy ją ze skóry.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *