Mostek wołowy z grilla
Pyszne danie dla cierpliwych smakoszy! Mostek wołowy z grilla będzie przygotowywał się około 11-12 godzin, ale jego smak wynagrodzi Wam ten czas! Mięso robi się praktycznie samo. Szykujesz większą imprezę? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Wypróbuj nasz przepis!
Kilka godzin przed grillowaniem najlepiej delikatnie zasolić mięso i natłuścić je oliwą lub olejem. Przed grillowaniem, mostek wołowy trzeba obrobić i oszacować, możesz poprosić o wykonanie tych czynności rzeźnika w sklepie mięsnym. Liczymy, że przy tej wadze mostka wołowego, czyli około 5,5 kg, czas grillowania wyniesie około 11 godzin, natomiast chcemy, aby temperatura w środku osiągnęła mniej więcej 65-70 stopni. W międzyczasie mięso będzie się doskonale podpiekać i podwędzać, a jego skórka zrobi się bardzo chrupiąca.
Sprawdź także: Jak przygotować mostek wołowy?
Mostek wołowy to część mięsa wołowego pochodząca z przedniej części tuszy, konkretnie z okolic klatki piersiowej i żeber. Jest to stosunkowo twardy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego gotowania lub duszenia, aby stał się miękki i soczysty. Mostek wołowy jest popularnym składnikiem wielu potraw kuchni tradycyjnej, takich jak pastrami, wołowina duszona, a także barbecue, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Może być również pieczony lub gotowany na wolnym ogniu.
Ponieważ mostek wołowy zawiera dużo tkanki łącznej, jest idealny do długiego gotowania na wolnym ogniu, co pozwala na rozbicie twardych włókien i uwolnienie głębokiego smaku.
Mostek wołowy przygotujemy na grillu na pellet marki Broil King. Do przygotowania dania użyjemy pelletu od Broil Kinga Smoke Master’s.
Składniki
- 5,5 kg mostka wołowego
- 4 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki gruboziarnistej soli
- 120 ml octu jabłkowego
- 120 ml wody
- Na sos barbecue
- 250 ml ketchupu
- 250 ml Coca-Coli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki melasy
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżeczka sosu chilli w proszku
Przygotowanie:
- Obrobiony mostek wołowy (bez płatów tłuszczu) parę godzin przed grillowaniem możemy zasolić, dodać trochę pieprzu i oliwy z oliwek.
- Grilla na pellet rozpalamy – zasypujemy zasobnik na pellet całym opakowaniem pelletu, ustawiamy temperaturę grilla na 135 stopni, zamykamy klapkę zasobnika i czekamy, aż grill rozgrzeje się do zadanej temperatury.
- Sondy umieszczamy na zewnątrz grilla, aby nie nagrzały się.
- Kiedy grill odpowiednio się rozgrzeje, wrzucamy kawałek mięsa na ruszt, tak, aby jego tłustsza strona znajdowała się u góry.
- W najgrubsze miejsce mostka wołowego wbijamy sondę do pomiaru temperatury, a następnie zamykamy pokrywę grilla.
- Mięso zostawiamy na grillu na około 4-5 godzin.
- Do spryskiwacza wlewamy w proporcji 50/50 wodę oraz ocet jabłkowy.
- Na blacie, gdzie będziemy zawijać mostek, przygotowujemy papier rzeźnicki do pieczenia.
- Kiedy mostek wołowy osiągnie wewnętrzną temperaturę 70 stopni na grillu, za pomocą rękawic grillowych zdejmujemy go z rusztu i układamy na przygotowanym papierze rzeźnickim.
- Mostek wołowy spryskujemy mocno z wszystkich stron za pomocą mieszanki octu jabłkowego i wody.
- Mostek wołowy zawijamy w dwie warstwy papieru. Owinięty mostek wrzucamy ponownie na grilla.
- Zmniejszamy temperaturę, żeby utrzymywała się miedzy 120 a 130 stopni i mostek ponownie umieszczamy na grillu. Zostawiamy go na około 5-6 godzin.
- Przechodzimy do przygotowania sosu barbecue: wszystkie składniki przelewamy do garnka i umieszczamy na palniku gazowym. Całość zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez około 15-20 minut.
- Mostek wołowy zdejmujemy z grilla i zostawiamy do odpoczęcia na około 1 godzinę.
- Po tym czasie bułkę przekrajamy na pół, smarujemy sosem barbecue i kroimy mięso na plastry. Pokrojone plastry umieszczamy wewnątrz bułki.
- Mostek wołowy z grilla gotowy! Smacznego!
Przepis wideo:
play
Mostek wołowy z grilla