Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Przepisy na grilla – Medaliony wieprzowe z pieprzem | Grill360
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
15 min 4 osoby < 300 zł

Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

Klasyczne danie, które można znaleźć w niemal każdym restauracyjnym menu. W tym przepisie pokażemy, jak przygotować medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym.

Pyszny i szybki obiad, który podbije serca miłośników wieprzowiny. Filet wieprzowy w sosie śmietanowo-pieprzowym przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo. W tym celu użyliśmy patelni żeliwnej oraz wykorzystaliśmy strefę Turbo tego urządzenia.

Wieprzowina Iberico pochodzi od świń wypasanych na Półwyspie Iberyjskim. Zwierzęta te żyją w dzikim środowisku, w którym mają łatwy dostęp do orzechów i żołędzi dębu. Rasa ta znana jest od setek lat, natomiast obecnie wyróżniamy trzy podstawowe odmiany świń Iberico: Dzik Europejski („Sus Scrofa”), Dzik śródziemnomorski („Sus Mediterraneus”) oraz Dzik azjatycki („Sus Vittatus”).

Warto podkreślić, że smak iberyjskiej wieprzowyny wyraźnie różni się od zwykłego mięsa wieprzowego, a swoim kolorem bardziej przypomina wołowinę. Mięso jest soczyste, kruche i doskonale nadaje się do grillowania, pieczenia oraz smażenia. Wyrusz z nami w rejony południowo-zachodniej części Europy i spróbuj smaku medalionów wieprzowych przygotowanych w sosie śmietanowo-pieprzowym.

Składniki

  • 1 filet wieprzowy Iberico (ok. 400 g)
  • 30 g masła klarowanego
  •  
  •  Składniki na sos:
  • 300 ml śmietany
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 50 ml koniaku
  • 2 szalotki (drobno pokrojone w kostkę)
  • 2,5 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania dania użyliśmy grilla gazowego Enders Monroe Pro 3 SIK Turbo.
  2. Filet wieprzowy parzymy, a następnie kroimy w medaliony o grubości około 3 cm.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  4. Medaliony smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty na stronę, następniej zdejmujemy z patelni i umieszczamy na strefie pośredniej grilla lub na stojaku do podgrzewania.
  5. Zmniejszamy ogień na grillu do średniego i przechodzimy do wykonania sosu.
  6. Na tę samą patelnię (chcemy wykorzystać aromat z mięsa) dodajemy pokrojone w kostkę szalotki oraz odsączony zielony pieprz.
  7. Kiedy szalotki będą półprzezroczyste, deglasujemy koniakiem i redukujemy.
  8. Następnie dodajemy śmietanę, wywar wołowy i mieszamy.
  9. Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, doprawiamy go sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  10. Następnie medaliony przekładamy z powrotem na patelnię i podgrzewamy w sosie śmietanowym przez około 5 minut, a następnie podajemy.
  11. Filet wieprzowy w sosie śmietanowym z papryką można podać ze spaetzle, makaronem wstążkowym lub ryżem.
  12. Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy z grilla gazowego 15 min 2 osoby Stek wołowy z grilla gazowego
Gyros z grilla 4h 4 osoby Gyros z grilla
Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *