Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej - Grill360
Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej
90 min 4 osoby <120 zł Wideo

Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej

Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej to prawdziwa uczta dla podniebienia, która urzeka swoim intensywnym smakiem i aromatem. To danie idealne na letnie grillowanie, które nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych.

„Brytfanka z marynatą i sokiem pod kurczakiem będzie go dodatkowo aromatyzować. Jeśli po godzinie zobaczycie, że kurczak za mało się przyrumienił, potrzebuje więcej suchego powietrza, możecie tę marynatę odlać.” Łukasz Podleś

Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej to prawdziwa uczta dla zmysłów, która wypełnia powietrze świeżymi aromatami. Ta wyjątkowa potrawa zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym i urzekającym smakiem, który sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Na początku kurczaka starannie marynujemy w specjalnej mieszance składającej się z soku pomarańczowego,  startej cytryny i limonki. Te soczyste owoce nadają mięsu nie tylko aromatyczny zapach, ale również delikatny i lekko kwaśny smak, który doskonale współgra z naturalną słodyczą pomarańczy.

Gdy kurczak leży w marynacie, jego mięso stopniowo wchłania wszystkie aromaty i składniki, co sprawia, że staje się niezwykle soczyste i aromatyczne. Następnie mięso jest delikatnie grillowane na rożnie, dzięki czemu skórka staje się złocisto-brązowa, a wnętrze zachowuje swoją soczystość i miękkość. Gdy kurczak z rożna jest już gotowy, jego skórka będzie chrupiąca, a wnętrze soczyste i miękkie. To doskonały pomysł na obiad dla kilku osób!

Kurczaka przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Jako brytfankę pod kurczaka użyliśmy tacek marki Weber. Do zdejmowania kurczaka z grilla przydadzą się rękawice aramidowe. Temperaturę wewnątrz kurczaka możesz sprawdzić za pomocą błyskawicznego termometru.

Przepis pochodzi z książki Wielka księga grillowania według Webera, tom II, str. 228

Składniki

  • 1 cały sprawiony kurczak (około 2 kg)
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 1 cytryna (skórka starta z cytryny)
  • 1 limonka (skórka starta z limonki)
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty: sok z pomarańczy wlewamy do miski.
  2.  Do soku ścieramy skórkę 1 cytryny i z 1 limonki, które najpierw dokładnie wyparzamy wrzątkiem.
  3. Kmin rzymski, oregano, czosnek i sól umieszczamy w moździerzu i ucieramy.
  4. Przyprawy dodajemy do soku pomarańczowego.
  5. Marynatę wlewamy do miski z kurczakiem i nacieramy nią mięso. Zamarynowanego kurczaka w ten sposób zostawiamy na co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc, aby przeszedł przyprawami.
  6. Uruchamiamy grilla, włączając dwa palniki oraz palnik rożna. Grill rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
  7.  Kurczaka nabijamy na szpadę. Za pomocą widełków łapiemy całe mięso, tak, aby skrzydełka również zostały przytrzymane.
  8.  Kurczaka umieszczamy w grillu.
  9.  W miejsce rusztu wkładamy brytfankę z marynatą – umieszczamy ją bezpośrednio pod kurczakiem.
  10. Kurczak o wadze 2 kg powinien grillować się 1,5 godziny.
  11.  Po tym czasie sprawdzamy za pomocą termometru temperaturę kurczaka. Wyłączamy rożen i wbijamy termometr w najgrubsze miejsce kurczaka – temperaturę najlepiej sprawdzić, wbijając termometr w pierś kurczaka lub w okolicy udka. Powinien wskazywać temperaturę 75 stopni Celsjusza.
  12. Kurczaka kroimy ostrym nożem, porcjujemy go, a następnie nakładamy na talerze.
  13.  Kurczak z rożna gotowy! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego 30 min 4 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka w sosie z syropu klonowego
Kurczak na puszce piwa 2h 4 osoby Wideo Kurczak na puszce piwa
Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym 60 min 4 osoby Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *