Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kurczak czosnkowy z grilla ? I Kurczak grillowany na różnie Grill360
Czosnkowy kurczak z rożna
2h 4 osoby <60 zł Wideo

Czosnkowy kurczak z rożna

Szukasz przepisu na kurczaka z grilla? Dobrze trafiłeś! Michał Dobosz poleca kurczaka czosnkowego grillowanego na rożnie. Sprawdź przepis.

„Bardzo ważne jest, aby kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, dzięki temu mięso nabierze wspaniałego smaku.” Marek Siol

Kurczak z rożna to bardzo proste danie, które wymaga kilku przygotowań. Najważniejsze jest to, aby mięso leżało w zalewie smakowej przez całą noc. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku. Kolejnym istotnym punktem jest macerowanie kurczaka podczas grillowania – pamiętajmy o tym, aby mięso polewać wytopionym tłuszczem i wodą. Całość grillowania potrwa około 2 godzin.

Składniki

  •  kurczak (max 1,5 kg)
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 opakowanie czosnku suszonego
  •  
  •  Marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Wodę, czosnek suszony i sól wymieszaj. Zanurz kurczaka w zalewie i zostaw na całą noc. Przed grillowaniem osusz mięso.
  2. Przygotuj marynatę z oleju rzepakowego, czosnku, miodu i posiekanego tymianku. Całość wymieszaj.
  3. Kurczaka natrzyj połową marynaty, a resztę odłóż do polewania mięsa w trakcie grillowania.
  4. Nałóż na rożen do grilla – z obu stron rożna umieść kolce, aby przytrzymywały kurczaka podczas grillowania.
  5. Pod kurczakiem ułóż miskę, aby zbierał się w niej wytopiony tłuszcz i woda.
  6. Temperaturę na grillu ustawiamy na 160 – 180°C.
  7. Tak przygotowanego kurczaka grilluj przez 2 godziny. Kurczak z grilla powinien być w czasie grillowania polewany wytopionym tłuszczem, aby zachował odpowiednią wilgotność.
  8. Mięso powinno mieć w środku temperaturę 85 stopni C. Możesz to sprawdzić przez sondę do grilla.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *