Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kurczak z grilla Tikka Masala | Grill360
Kurczak z grilla Tikka Masala
4h 4 osoby <60 zł

Kurczak z grilla Tikka Masala

Tym razem klasyk… kuchni hinduskiej! Czyli fantastyczne bogactwo aromatów i przypraw, a do tego genialny smak grillowanego kurczaka. Jeśli lubicie zaskakiwać na grillu – przepis na tikka masala jest dla Was!

„Kiedyś mieliśmy taką zabawę z moimi pracownikami – wymyślaliśmy dania, których NIE da się zrobić na grillu, albo po prostu nie ma to sensu. Hinduska tikka masala może się wydawać jednym z nich – do czasu, aż grillujemy kurczaka przed dodaniem go do sosu. Tym samym dodamy do całego dania to za co wszyscy kochamy dania z rusztu - dymny posmak i karmelizację.” Kacper Salzman

Kurczak tikka masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Nic dziwnego! Marynowany kurczak podawany w sosie pomidorowym, pełnym aromatycznych przypraw, dostarcza podniebieniu niezwykłych wrażeń.

Jeśli chcesz zaserwować gościom podróż kulinarną w odległy zakątek świata – przygotuj na grillu kurczaka tikka masala. Pamiętaj o tym, aby rozpocząć przygotowania kilka godzin wcześniej – przed przystąpieniem do grillowania kurczak powinien być marynowany przez około 4 godziny.

Kiedy przejdziesz do grillowania, na grillu gazowym ustaw palniki na minimalną moc – termometr w pokrywie Twojego grilla powinien wskazywać wartość 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebny również wok – w tym naczyniu będziesz smażyć kawałki kurczaka wymieszane z sosem.

Sprawdź także inne nasze przepisy na kurczaka.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  •  
  •   Marynata
  •  jogurt
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżka soli
  •  
  •   Sos
  • 2 łyżki ghee, czyli klarowanego masła
  • 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej (przyprawa)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g puszka pomidorów
  • 4 łyżki śmietany
  •  posiekana kolendra

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kurczaka tikka masala.
  2. Następnie dokładnie wymieszaj składniki potrzebne do marynaty, czyli jogurt, mieloną kolendrę oraz sól.
  3. Dokładnie pokryj marynatą piersi z kurczaka i odstaw na 4 godziny.
  4. Po upływie tego czasu osusz kurczaka z marynaty i rozgrzej grilla.
  5. Grilluj piersi z kurczaka w temperaturze pośredniej (160 stopni), aż do momentu, gdy osiągniesz temperaturę 75 stopni wewnątrz mięsa. Grilluj mięso z każdej strony – potrwa to około 8-10 minut.
  6. W trakcie grillowania kurczaka ustaw na ruszcie woka i poczekaj, aż się nagrzeje.
  7. W tym czasie posiekaj cebulę.
  8. Zdejmij piersi kurczaka z rusztu i odczekaj kilka minut. Następnie pokrój w duże kawałki.
  9. W rozgrzanym woku wymieszaj ghee oraz wszystkie przyprawy. Podsmaż przez chwilę.
  10. Następnie do naczynia dodaj czosnek i cebulę. Wymieszaj i smaż przez 5-7 minut.
  11. Po upływie tego czasu dodaj puszkę pomidorów i zagotuj. Redukuj przez 20-30 minut.
  12. Wrzuć do sosu pokrojonego wcześniej kurczaka. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
  13. Na koniec wymieszaj kurczaka ze śmietaną.
  14. Zdejmij woka z grilla i posyp gotową potrawę kolendrą.
  15. Kurczak z grilla tikka masala gotowy! Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Nóżki z kurczaka z grilla 45 min 2 osoby Nóżki z kurczaka z grilla
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *