Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kurczak Tandoori ? – pomysł na danie z grilla Weber
Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber
60 min >5 osób <60 zł

Kurczak Tandoori – pomysł na danie z grilla Weber

Przepis idealny dla każdego, kto uwielbia bogatą w smaki i aromaty kuchnię indyjską. Kurczak Tandoori –  jego nazwa pochodzi od tradycyjnego pieca glinianego tandoor, gdzie kawałki kurczaka pieką się na szpikulcach w bardzo wysokiej temperaturze. Polecamy!

Kurczak Tandoori to orientalne danie znane w kuchni indyjskiej. Mięso marynujemy w jogurcie z przyprawami i wypiekamy w glinianym piecu. W naszych warunkach możemy wykorzystać doskonałe grille węglowe takie jak Kamado Joe lub Big Green Egg, których mechanizm opiera się na dawnych glinianych piecach wykorzystywanych w Chinach. Kraje azjatyckie były zachwycone stworzonym modelem i postawiły zająć się produkcją grilli o nazwie „Kamado”. Taki grill doskonale nadaje się do przygotowania kurczaka Tandoori, możemy także spróbować przygotować go na grillu tradycyjnym.

Składniki

  • 500 g jogurtu
  • ½ łyżki startego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka wysuszonych ziaren kolendry
  •  Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki goździków
  • 1,5 kg piersi kurczaka lub nóżek, ze skórką
  • 1 limonka
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Jogurt dokładnie wymieszać z imbirem, czosnkiem, sproszkowaną papryką, solą, cynamonem, kolendrą, pieprzem i goździkami.
  2. Ostrym nożem ponacinać piersi z kurczaka. Mięso natrzeć marynatą jogurtową. Odstawić przykryte do lodówki na minimum 8 godzin do marynowania.
  3. Ruszt posmarować niewielką ilość oliwy. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć i grillować przez 40 minut w średniej temperaturze, aż mięso będzie w pełni dopieczone.
  4. Doprawić pieprzem i podawać na gorąco z ćwiartkami limonki i ciepłym chlebem pita.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czosnkowy kurczak z rożna 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z rożna
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka