Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Krem z wędzonej dyni Hokkaido | Grill360
Krem z wędzonej dyni Hokkaido
2h 3 osoby <30 zł

Krem z wędzonej dyni Hokkaido

Jesienią i zimą wszędzie możemy napotkać dynie. Dynia Hokkaido idealnie sprawdzi się jako składnik sycącej i aromatycznej zupy. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych, przygotuj krem z dyni wędzonej! Niesłychany aromat po prostu Cię zachwyci!

Dynia Hokkaido, znana również jako dynia japońska, to odmiana dyni o charakterystycznym kształcie i pomarańczowej skórce. Wyróżnia ją delikatny, słodkawy smak, gęsty miąższ i jedwabista tekstura. Hokkaido jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witamina A, witamina C, błonnik, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Działa jako silny antyoksydant, zwłaszcza ze względu na zawartość beta-karotenu, który może pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

W naszej wersji dynię najpierw uwędziliśmy w wędzarni ogrodowej Borniak, a następnie tak przygotowane warzywo zmiksowaliśmy z bulionem warzywnym. Ta zupa Cię rozgrzeje!

Składniki

  • 1 średnia dynia Hokkaido
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 główki czosnku
  • 1 por
  • 0,5 selera
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 pomidory suszone w oleju
  • 2 l wody
  • 50 ml śmietanki
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W wędzarni Borniak BBDST-70 z funkcjami timera zaprogramuj temperaturę na 110°C, czas pracy generatora dymu ustaw na 120 minut.
  2. Dynię Hokkaido przekrój na pół i umieść na górnej półce wędzarni, obok dyni umieść połowę główki czosnku.
  3. W czasie, kiedy dynia będzie się wędzić w urządzeniu, przygotowujemy bulion warzywny: obierz i pokrój wszystkie warzywa, a następnie wrzuć je do większego garnka.
  4. Zostaw kilka listków natki pietruszki do dekoracji.
  5. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i suszone pomidory w oleju. To właśnie suszone pomidory one nadadzą nam przyjemny smak, a aromatyczny olej posłuży jako tłuszcz. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego zawsze warto dodać go do potrawy, aby wydobyć z niej dodatkowe smaki.
  6. Do garnka dolej wodę i gotuj całość około 2 godzin na małym ogniu.
  7. Po tym czasie z wędzarni wyjmij dynię Hokkaido, poczekaj chwilę, aż przestygnie. Łyżką wyjmij pestki i wyrzuć. Warzywo pokrój na kilka mniejszych części. Dynię Hokkaido możesz po upieczeniu jeść ze skórką, to właśnie tam kryje się doskonały aromat tego warzywa.
  8. Z ugotowanego bulionu wyjmij ziele angielskie i liście laurowe.
  9. Do garnka wrzuć pokrojoną dynię, wciśnij uwędzone ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Całość zmiksuj blenderem na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
  11. Zupę przelej do talerzy, możesz ozdobić odrobiną śmietanki i posypać pietruszką
  12. Pyszna, rozgrzewająca zupa z wędzonej dyni gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Risotto dyniowe z grilla 45 min 2 osoby Risotto dyniowe z grilla
Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *