Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym ?? | Grill360
Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym
60 min 5 osób < 300 zł

Kowbojski stek z jesiennym risotto dyniowym

Pyszna halloweenowa kolacja z krwistym stekiem? Mamy dla Was propozycję na strasznie pyszne danie, przygotowane na grillu gazowym Enders. Kowbojski stek z dyniowym risotto to doskonała propozycja dla miłośników jesiennych smaków. Zapraszamy!

Połączenie soczystego i krwistego steka z wyśmienitym risotto dyniowym to propozycja przygotowana na grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo. W tym przepisie niezbędny jest palnik boczny, który posłuży nam do wykonania risotto. Wybierając składniki, pamiętajcie, aby kupić dynię Hokkaido, która ma wyśmienity smak i doskonale nadaje się do gotowania. ? Czas zacząć halloweenowe grillowanie!

Szukasz więcej inspiracji na jesienne dania z grilla? Zobacz nasz przepis na Dynię z grilla.

Składniki

  • 1 stek Delmonico (ok. 600 g)
  • 1 łyżeczka płatków soli
  •  
  • 650 g dyni Hokkaido
  • 3 szalotki
  • 100 g bekonu
  • 450 g ryżu do risotto
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l bulionu z kurczaka
  • 150 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej Pumpkin Spice
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na risotto dyniowe z grilla. Pokrój dynię Hokkaido na kostki, zostawiając część ze skórką. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj dynię i smaż przez 5-7 minut.
  2. Następnie wyjmij połowę dyni, dodaj 200 ml wywaru warzywnego, gotuj pod przykryciem przez 10 minut do miękkości. Zblenduj na puree, dopraw solą, pieprzem i przyprawą dyniową.
  3. Połącz i podgrzej bulion warzywny z drobiowym. Bekon grilluj w temperaturze 180 stopni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze. Następnie podsmaż pokrojone szalotki i czosnek, dodaj ryż. Całość podsmażaj 2-3 minuty. Dolewaj wino i gotuj do wchłonięcia płynu.
  4. Bulion dodawaj stopniowo, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie wszystkie płyny (około 20 minut). Dodaj puree dyniowe, przyprawę dyniową, masło i parmezan – podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj pokruszonym bekonem i pestkami dyni. Risotto gotowe!
  5. Równocześnie z przygotowaniem risotto możesz również piec stek. Mięso grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie umieść stek w pośredniej części grilla lub na ruszcie do podgrzewania, a temperaturę grilla zmniejsz do około 120°C.
  6. Po około 25 minutach grillowania sprawdź temperaturę mięsa w najgrubszym miejscu – jeżeli termometr wskaże 54°C to stek będzie gotowy.
  7. Przed podaniem pokrój w plasterki i posyp przyprawami. Serwuj w towarzystwie dyniowego risotto.

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy Top Blade z gremolatą 30 min 2 osoby Stek wołowy Top Blade z gremolatą
Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *