Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kiszoną kapustą | Grill360
Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kiszoną kapustą
60 min 3 osoby <60 zł Wideo

Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kiszoną kapustą

Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kapustą kiszoną to prawdziwy festiwal smaków, którym warto się rozkoszować. To danie nie tylko zaspokaja głód, ale również sprawia, że każdy kęs to podróż po intensywnych i zaskakujących smakach. Grillowana kiełbasa w nieoczywistej wersji z pewnością zachwyci Twoich gości.

„Często pytacie nas, jakiego oleju do grillowania używać. Ja używam oleju ryżowego – ma on bardzo wysoki punkt dymienia, bo 250 stopni, więc na pewno się nie zapali przy wysokiej temperaturze grilla.” Łukasz Podleś

Dzisiaj przenosimy się do zielonej Bawarii! Nasza propozycja na kiełbasę z grilla pozwoli Ci przygotować to klasyczne danie w zupełnie innej odsłonie. Kapusta kiszona, która towarzyszy temu daniu, dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Jej kwaśny smak doskonale równoważy bogactwo i intensywność smaku mięsa, tworząc zgrany duet smakowy. Delikatna kwaskowatość kapusty kiszonej uzupełnia piwny aromat kiełbasy, tworząc niezapomnianą harmonię smaków na talerzu.

Kiełbasa grillowana w tym wydaniu jest także przesmażana na ruszcie, dzięki czemu nabiera złocistej barwy, a aromatyczny dym unoszący się w powietrzu, kusi każdego, kto przebywa w pobliżu. Gdy kiełbasa jest już idealnie przyrumieniona, przenosimy ją na patelnię żeliwną, gdzie jest dalej duszona zostaje w aromatycznym piwie. To właśnie piwo nadaje mięsu wyjątkowy smak, delikatnie karmelizując je i zapewniając mu subtelny posmak, który idealnie komponuje się ze smakiem wieprzowiny.

Do natłuszczenia rusztu żeliwnego i patelni przyda Ci się rozpylacz do oleju – równomiernie pokryje powierzchnię, na której będziemy grillować. Kiełbaski możesz w łatwy sposób przerzucić z patelni na ruszt za pomocą szczypiec do grilla z funkcją blokady.

Kiełbasę z grilla duszoną w piwie i kapustą kiszoną przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo Shadow Series z użyciem patelni żeliwnej Enders.

Przepis pochodzi z książki Wielka księga grillowania według Webera, tom II, str. 160

Składniki

  • 8 surowych kiełbas
  • 700 g kiszonej kapusty (odsączonej z puszki lub słoika)
  • 360 ml piwa (np. Pilsnera lub jasnego)
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka posiekanych liści tymianku
  • 2 łyżeczki tłuczonych nasion kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno siekanej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Grill ustawiamy na temperaturę 200 stopni. Na ruszcie ustawiamy patelnię żeliwną, aby także się rozgrzała.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Rozgrzaną patelnię spryskujemy olejem ryżowym. Czekamy jeszcze chwilkę, aby olej się rozgrzał.
  4. Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy pokrojoną cebulkę, którą chwilę przesmażamy, mieszając. Dolewamy odrobinę wody, żeby zaczęła się dusić.
  5. Do moździerza wrzucamy 2 łyżeczki kminku i tłuczemy.
  6. Na patelnię z przesmażoną cebulką dolewamy jedno małe piwo.
  7. Wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy.
  8. Białej kiełbasy nie nacinamy. Umieszczamy ją na patelni z piwem i przyprawami i zamykamy pokrywę grilla na około 10 minut. Grillujemy w 200 stopniach.
  9. W tym czasie na palniku bocznym podduszamy kapustę.
  10. Po tym czasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i dalej grillujemy pod zamkniętą pokrywą. Do grillowanych kiełbasek dodajemy 3 łyżeczki musztardy. Grillujemy około 10 minut.
  11. Kiełbaski umieszczamy na ruszcie grilla i grillujemy tak, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Grillujemy około 1-2 minuty pod zamkniętą pokrywą, po czym odwracamy je na drugą stronę.
  12. W tym czasie bulion dolewamy do cebulki.
  13. Kiełbaski przekładamy z powrotem na patelnię do sosu.
  14. Kiełbasę obkładamy kapustą kiszoną, dodajemy masło i zostawiamy do duszenia na około 8-10 minut.
  15. W tym czasie siekamy pietruszkę do dekoracji.
  16. Wyjmujemy kiełbasę z grilla, układamy ją na talerzach i posypujemy pietruszką.
  17. Kiełbasa z grilla gotowa! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kiełbasa z grilla Currywurst 15 min 2 osoby Kiełbasa z grilla Currywurst
Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym 90 min 2 osoby Kiełbasa z grilla na węglu drzewnym
Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *