Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kiszoną kapustą
Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kapustą kiszoną to prawdziwy festiwal smaków, którym warto się rozkoszować. To danie nie tylko zaspokaja głód, ale również sprawia, że każdy kęs to podróż po intensywnych i zaskakujących smakach. Grillowana kiełbasa w nieoczywistej wersji z pewnością zachwyci Twoich gości.
Dzisiaj przenosimy się do zielonej Bawarii! Nasza propozycja na kiełbasę z grilla pozwoli Ci przygotować to klasyczne danie w zupełnie innej odsłonie. Kapusta kiszona, która towarzyszy temu daniu, dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Jej kwaśny smak doskonale równoważy bogactwo i intensywność smaku mięsa, tworząc zgrany duet smakowy. Delikatna kwaskowatość kapusty kiszonej uzupełnia piwny aromat kiełbasy, tworząc niezapomnianą harmonię smaków na talerzu.
Kiełbasa grillowana w tym wydaniu jest także przesmażana na ruszcie, dzięki czemu nabiera złocistej barwy, a aromatyczny dym unoszący się w powietrzu, kusi każdego, kto przebywa w pobliżu. Gdy kiełbasa jest już idealnie przyrumieniona, przenosimy ją na patelnię żeliwną, gdzie jest dalej duszona zostaje w aromatycznym piwie. To właśnie piwo nadaje mięsu wyjątkowy smak, delikatnie karmelizując je i zapewniając mu subtelny posmak, który idealnie komponuje się ze smakiem wieprzowiny.
Do natłuszczenia rusztu żeliwnego i patelni przyda Ci się rozpylacz do oleju – równomiernie pokryje powierzchnię, na której będziemy grillować. Kiełbaski możesz w łatwy sposób przerzucić z patelni na ruszt za pomocą szczypiec do grilla z funkcją blokady.
Kiełbasę z grilla duszoną w piwie i kapustą kiszoną przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo Shadow Series z użyciem patelni żeliwnej Enders.
Przepis pochodzi z książki Wielka księga grillowania według Webera, tom II, str. 160
Składniki
- 8 surowych kiełbas
- 700 g kiszonej kapusty (odsączonej z puszki lub słoika)
- 360 ml piwa (np. Pilsnera lub jasnego)
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki musztardy ziarnistej
- 1 łyżka posiekanych liści tymianku
- 2 łyżeczki tłuczonych nasion kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno siekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Grill ustawiamy na temperaturę 200 stopni. Na ruszcie ustawiamy patelnię żeliwną, aby także się rozgrzała.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Rozgrzaną patelnię spryskujemy olejem ryżowym. Czekamy jeszcze chwilkę, aby olej się rozgrzał.
- Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy pokrojoną cebulkę, którą chwilę przesmażamy, mieszając. Dolewamy odrobinę wody, żeby zaczęła się dusić.
- Do moździerza wrzucamy 2 łyżeczki kminku i tłuczemy.
- Na patelnię z przesmażoną cebulką dolewamy jedno małe piwo.
- Wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy.
- Białej kiełbasy nie nacinamy. Umieszczamy ją na patelni z piwem i przyprawami i zamykamy pokrywę grilla na około 10 minut. Grillujemy w 200 stopniach.
- W tym czasie na palniku bocznym podduszamy kapustę.
- Po tym czasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i dalej grillujemy pod zamkniętą pokrywą. Do grillowanych kiełbasek dodajemy 3 łyżeczki musztardy. Grillujemy około 10 minut.
- Kiełbaski umieszczamy na ruszcie grilla i grillujemy tak, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Grillujemy około 1-2 minuty pod zamkniętą pokrywą, po czym odwracamy je na drugą stronę.
- W tym czasie bulion dolewamy do cebulki.
- Kiełbaski przekładamy z powrotem na patelnię do sosu.
- Kiełbasę obkładamy kapustą kiszoną, dodajemy masło i zostawiamy do duszenia na około 8-10 minut.
- W tym czasie siekamy pietruszkę do dekoracji.
- Wyjmujemy kiełbasę z grilla, układamy ją na talerzach i posypujemy pietruszką.
- Kiełbasa z grilla gotowa!
Przepis wideo:
play
Kiełbasa z grilla duszona w piwie z kiszoną kapustą