Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kiełbasa z grilla z cebulą i kremem balsamicznym | Grill360
Kiełbasa z grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla z cebulą i kremem balsamicznym to propozycja podania tradycyjnej kiełbasy w nieco nowej odsłonie. Skarmelizowana cebula doskonale komponuje się z kremem balsamicznym i podsmażoną kiełbasą. Sprawdź!

„Zwróć uwagę na wybór kiełbasy, musi być surowa i zawierać dużo mięsa i jak najmniej wzmacniaczy smaku. Koniecznie wybierz także krem balsamiczny, a nie ocet. Jest mocniejszy i szybko łączy się z cebulą.” Marek Siol

Krem balsamiczny jest doskonale znany w kuchni śródziemnomorskiej. Jednak jego ciemny kolor, gęsta konsystencja i charakterystyczny smak zostały docenione przez kucharzy na całym świecie. Krem przygotowywany jest na bazie octu balsamicznego, ale jest od niego znacznie gęstszy. W naszym przepisie dodamy go do grillowanej cebuli, która stanowi uzupełnienie dania.

Sprawdź także: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Głęboka słodycz i delikatnie kwaskowata nuta stanowi doskonałe połączenie z kiełbasą z grilla i dodatkiem przesmażonej cebuli. To danie smakuje wszystkim! Podczas przygotowania przepisu użyliśmy patelni żeliwnej Enders, którą możesz umieścić w systemie wymiennych wkładów Switch Grid.

Składniki

  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek kremu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na kiełbasę z grilla.
  2. Pokrój cebulę w cienkie piórka.
  3. Umieść w ruszcie patelnię do grillowania i ustaw pod nią najmniejszy płomień.
  4. Na drugiej części ustaw płomień średni. Zamknij grill i rozgrzej go do temperatury 200 stopni.
  5. Ułóż kiełbasę obok patelni. Grilluj kiełbasę przez 15 minut po 7,5 minuty z każdej strony, a następnie odłóż ją na górną półkę i skręć palnik pod kiełbasą. Kiełbasę grillujemy z zamkniętą pokrywą.
  6.  Na patelnię wlej olej rzepakowy i dodaj cebulę. Cebulę grilluj z otwartą pokrywą. Smaż, aż delikatnie się zrumieni, czyli około 3 minuty.
  7. Teraz dodaj krem balsamiczny i dopraw solą i pieprzem, Smaż całość jeszcze około 7 minut. Po 10 minutach cebula powinna wyglądać tak jak na zdjęciu.
  8. Przesmażoną cebulę przełóż na talerz, na niej ułóż kiełbasę.
  9. Kiełbasa z grilla gotowa! Podawaj od razu.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *