Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kebab z grilla – pomysł na imprezowe szaszłyki | Grill360
Kebab z grilla
12h >5 osób <120 zł Wideo

Kebab z grilla

Urządzasz imprezę z grillem i szukasz przystawki, która zrobi wrażenie na gościach? Wypróbuj kebab z grilla – Çöp şiş! Wiele małych szaszłyków ułożonych na talerzu, będzie wyglądać efektownie i przyciągnie uwagę gości!

„Ja Çöp şiş kebab lubię za to, że jest to taki kebab, który bardzo efektownie wygląda. Wiele małych szaszłyków, czasem kilkadziesiąt, naprawdę robi wrażenie. ” Wojciech Grabowski

Czego nie może zabraknąć na żadnej imprezie? Przystawek! Dlatego tym razem prezentujemy przepis na kebab z grilla, podawanego w formie szaszłyków. Wygląda efektownie na talerzu i świetnie się sprawdzi jako przystawka! Na początku przygotuj marynatę i obtocz w niej kawałki jagnięciny, a następnie odstaw przygotowane mięso do lodówki i poczekaj minimum 12 godzin. Szaszłyki grillują się bardzo szybko, dzięki czemu nikt nie pozostanie głodny, w oczekiwaniu na główne danie!

Kebab z grilla, to klasyczne danie tureckie, które zazwyczaj jest przygotowywane na grillu węglowym. Z powodzeniem możesz jednak wykorzystać grill gazowy – w naszym przepisie szaszłyki zostały przygotowane na grillu Enders Monroe Black PRO 3K Turbo. W pochmurny dzień możesz także użyć patelni grillowej lub grilla elektrycznego.

Składniki

  • 800 g jagnięciny (udziec) lub wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef)
  • 20 wykałaczek do szaszłyków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej)
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego chilli
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  •  Dodatkowo
  •  pieczywo
  •  grillowane warzywa
  •  świeże warzywa

Przygotowanie:

  1. W dniu poprzedzającym zaplanowaną imprezę z grillem, rozpocznij od przygotowania marynaty na kebab z grilla. W głębokiej misce wymieszaj 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 3 rozgniecione ząbki czosnku.
  2. Do dokładnie wymieszanej marynaty dodaj suszone przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę, suszone chilli, kmin, tymianek oraz sumak. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj zawartość w misce. Uwaga! Sumak, może być trudno dostępny – jeśli nie udało Ci się znaleźć tej przyprawy, wystarczą pozostałe.
  3. Odetnij nadmiar tłuszczu z mięsa. Następnie pokrój na kawałki w kształcie kwadratów, o boku długości około 1,5 cm.
  4. Pokrojone w kostkę mięso na kebab z grilla, wrzuć do miski i dokładnie obtocz w marynacie. Następnie włóż do lodówki co najmniej na 12 godzin.
  5. Następnego dnia zacznij od przygotowania wykałaczek do szaszłyków. Standardowo ich długość to 25 cm – użyj nożyczek, aby przeciąć je na pół. W ten sposób z jednej wykałaczki, otrzymasz 2 szaszłyki.
  6. Na każdą z wykałaczek nadziej 4-5 kawałków mięsa. Otrzymasz około 40 sztuk szaszłyków.
  7. Zacznij układać szaszłyki na rozgrzanym ruszcie Twojego grilla.
  8. Grilluj mięso przez krótki czas z obu stron. Małe kawałki nie wymagają dużo czasu na ruszcie – uważaj, aby ich nie przypalić.
  9. Gotowe szaszłyki ułóż na talerzu. Możesz podawać je z warzywami (świeżymi lub grillowanymi) oraz  z pieczywem.
  10. Kebab z grilla gotowy. Uważaj! Szaszłyki błyskawicznie znikają z talerza! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku
Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño 15 min 1 osoba Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *