Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kanapki z kurczakiem na ciepło | Grill360
Kanapki z kurczakiem na ciepło
18h 4 osoby <60 zł

Kanapki z kurczakiem na ciepło

Przepis na kanapki z kurczakiem na ciepło to idealne rozwiązanie na szybki obiad, sycącą kolacje lub wyjątkowy lunch. Soczyste kawałki kurczaka otulone pikantnym sosem, i zamknięte w chrupiącej bułce to propozycją, którą musisz wypróbować!

Preferujesz przepisy na proste i szybkie przekąski, które wykonasz bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie! Przygotowanie kanapek z kurczakiem na ciepło jest bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu – jedynie należy pamiętać o przyrządzeniu marynaty do mięsa na noc.

Kanapki z kurczakiem przygotujesz na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt np. na modelu Gravity Series 1050. Ten sprzęt łączy w sobie cechy tradycyjnego smażenia składników z nowoczesną technologią cyfrową. Grille węglowe Masterbuilt to urządzenia wyposażone w cyfrowy panel sterowania, precyzyjnie kontrolujący temperaturę na ruszcie, a także sondę do pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.

Ta sycąca przekąska z grilla to doskonała propozycja nie tylko na codzienny lunch, ale też do podania na stół podczas barbecue z rodziną lub ze znajomymi! Chrupiące bułeczki z soczystym mięsem i aromatycznym sosem z pewnością będą znikać z Twojego stołu, a zadowoleni goście będą pytać o przepis. Sprawdź i wypróbuj!

Zobacz również: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez kości
  • 4 bułki (według preferencji)
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 10 szklanek wody
  • 1 papryczka Jalapeño
  • 350 g masła
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 2 łyżki przyprawy Scotch Bonnet
  • 3 łyżki przyprawy Sriracha
  •  Płatki czerwonej papryki (do smaku)
  •  Czosnek w proszku (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Wykonanie kanapek z kurczakiem na ciepło rozpocznij od przygotowania nocnej marynaty, dzięki której mięso będzie idealnie soczyste.
  2. W garnku zagotuj 10 szklanek wody. Dodaj pieprz cayenne, czerwoną paprykę oraz papryczkę Jalapeño. Następnie włóż udka z kurczaka i gotuj jeszcze przez około godzinę. Tak przygotowaną solankę odstaw na noc.
  3. Następnego dnia rozpal cyfrowego grilla węglowego Masterbuilt i ustaw temperaturę na 190°C. Na grillu z serii Gravity osiągnięcie temperatury powinno zająć około 12 minut.
  4. Z solanki wyjmij udka z kurczaka i osusz. Pokryj Srirachą jako spoiwem dla przypraw.
  5. Następnie obficie posyp mięso płatkami czerwonej papryki, pieprzem cayenne oraz czosnkiem w proszku.
  6. Po rozgrzaniu grilla, umieść kurczaka na ruszcie i grilluj przez około 5-7 minut do momentu, aż kurczak osiągnie temperaturę wewnętrzną 74°C. Temperaturę mięsa sprawdzisz za pomocą sondy.
  7. W trakcie grillowania mięso regularnie obracaj, aby zapewnić równomierne pieczenie. Jeśli będzie to konieczne przenieś kurczaka na dodatkową półkę do podgrzewania, aby uniknąć przypalenia. Po osiągnięciu temperatury wewnętrznej, wyjmij kurczaka i odstaw na 5 minut, aby zachował wilgoć.
  8. Podczas, gdy kurczak odpoczywa, przygotuj sos.
  9. Na małej patelni żeliwnej podgrzej masło i bulion drobiowy. Dodaj przyprawę Scotch Bonnet oraz Sriracha. Wszystkie składniki dokładnie mieszaj do czasu zagotowania.
  10. Następnie przygotuj kanapkę – polej udka sosem i umieść na bułkach. Gotowe, smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kanapka ze stekiem Ribeye 15 min 2 osoby Kanapka ze stekiem Ribeye
Burger z dżemem figowym i kozim serem 30 min 4 osoby Burger z dżemem figowym i kozim serem
Kanapka Reuben 45 min 4 osoby Kanapka Reuben

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *