Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
?️ Jak zrobić marynatę na grilla? | Przepisy | Grill360
Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy
15 min 3 osoby <30 zł

Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy

Marynata na grilla. Prosta i szybka do zrobienia z produktów dostępnych w każdej kuchni. Często niedoceniana przez Polaków, a to przecież dzięki niej mięso robi się miękkie, aromatyczne i soczyste. Śmiało można powiedzieć, że jest podstawą udanego grillowania.

Jakie mięso marynować?

Do marynowania świetnie nadaje się karczek, piersi z kurczaka, schab, żeberka, ale też skrzydełka i nóżki. Można marynować również ryby i owoce morza. Trzeba tylko wiedzieć, jakie przyprawy będą dobrze komponować się z każdym rodzajem mięsa.

Podstawą dobrej marynaty jest oliwa i sok z cytryny albo ocet. Dlaczego? Kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje, a zioła i przyprawy wnikają do środka.

Zobacz też: Marynowanie dziczyzny – sarna leśna i sarna azjatycka

Pamiętaj!

Mięso należy marynować minimum 12 godzin. Najlepszym czasem jest jednak cała doba przed biesiadowaniem. Im dłużej – tym bardziej intensywny smak i aromat. Mięso w marynacie należy kilkakrotnie przemieszać, aby każda jego część nabrała smaku.

Proste przepisy na marynaty na grilla

Marynata na grilla musztardowa

Składniki:

  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • miód
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i musztardą. Dodaj odrobinę miodu. Przypraw do smaku. Dokładnie umyte mięso osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki.

Marynata na grilla majonezowa

Składniki:

  • majonez
  • ketchup
  • ulubione przyprawy
  • ulubione suszone zioła

Przygotowanie:

W misce wymieszaj majonez i ketchup w proporcji pół na pół. Dopraw ulubionymi ziołami i przyprawami. Do przygotowanej marynaty włóż mięso pokrojone na kawałki. Odstaw do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz na: Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynata na grilla ziołowa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula
  • sok z cytryny
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • pieprz
  • ostra papryka

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, papryką i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Dodaj zioła. Mięso włóż do marynaty i odstaw do lodówki.

Marynatę na grilla zawsze warto zrobić według autorskiego przepisu.  Masz ochotę na piwo i przyprawy korzenne? Ok! Wolisz coca-colę? Jasne! To, jaki smak będzie miała potrawa z grilla zależy od Ciebie.

Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla
Proste sosy na grilla 15 min 2 osoby Proste sosy na grilla
Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *