Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak grillować pierś z kaczki? ? | Przepisy i porady Grill360
Jak grillować pierś z kaczki?
60 min 2 osoby <60 zł Wideo

Jak grillować pierś z kaczki?

Kaczka jest tylko z pozoru trudnym mięsem do przyrządzenia. Michał Dobosz i Marek Siol zdradzają, jak przygotować pierś z kaczki na grillu, aby była nie tylko smaczna, ale i soczysta.

„Jeżeli namaczamy mięso w solance, to nie dodajemy już później podczas przyprawiania soli. Kaczka jest dość włóknista, ale dzięki wcześniejszemu namoczeniu w solance, staje się bardzo równym mięsem.” Marek Siol

Pierś z kaczki z grilla to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzięki umieszczeniu kaczki na 24 godziny w solance, masz pewność, że uzyskasz bardzo soczyste i równe mięso. Jeżeli grillujesz pierś z kaczki ze skórą, pamiętaj, aby przed ułożeniem na grillu, ponacinać skórę w tzw. „kratkę”. Ten prosty sposób sprawi, że cały tłuszcz ze skóry wytopi się, a skórka pozostanie delikatna i chrupiąca. Ważne jest także, aby kaczka z grilla miała w środku nadal różowe i jędrne mięso.

W tym przepisie przygotowaliśmy również klasyczną marynatę na bazie tymianku, czosnku, miodu, pieprzu i oleju. Te składniki doskonale komponują się z mięsem kaczki.

Składniki

  •  Solanka
  • 1 litr wody
  •  odrobina cebuli
  • 50 g soli
  •  
  •  Marynata do kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  •  miód
  •  olej rzepakowy
  •  tymianek
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj solankę. Połącz litr wody, 50 gramów soli i cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Pierś z kaczki (ze skórą lub bez skóry) wrzuć do solanki 5% i odstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny..
  3. Skórę z kaczki natnij delikatnie nożem, tak, żeby nie przeciąć mięsa.
  4. Marynatę przygotuj z miodu, oleju rzepakowego, 2 ząbków czosnku, pieprzu i tymianku. Pierś z kaczki natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  5. Grillowanie piersi kaczki zaczynamy od strony skóry, tak, żeby tłuszcz powoli się wytopił. Ważne jest to, żeby ustawić niską temperaturę, dzięki temu skóra nie spali się od razu, taki kawałek mięsa możemy ułożyć na boku rusztu. Kaczkę bez skóry możemy grillować na wyższej temperaturze.
  6. Pierś z kaczki grilluj po około 2 minuty z każdej strony (aby pory w mięsie się zamknęły), a następnie przełóż na wyższą półkę i grilluj na niższej temperaturze. Grilla zamknij na 5-7 minut.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy 15 min 3 osoby Jak zrobić marynatę na grilla? 3 proste przepisy
Jak zrobić marynatę do kurczaka? 30 min 2 osoby Wideo Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *