Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Indyk grillowany | Grill360
Indyk grillowany
2h >5 osób <60 zł

Indyk grillowany

Planujesz uroczysty obiad z rodziną i szukasz pomysłu na danie, które pasuje do wyjątkowej okazji? Indyk grillowany w całości na ceramicznym grillu węglowym to połączenie intensywnych przypraw i masło – efekt będzie niezwykle aromatyczny, a mięso zachwyci soczystością! Ten niezwykle smakowity i prosty przepis na indyka z pewnością zachwyci Twoich gości na rodzinnej imprezie ogrodowej.

Grillowany indyk przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe zachwyca intensywnym aromatem przypraw połączonym z masłem – rozpływa się w ustach, tworząc harmonię smaków, które trudno zapomnieć. Ponadto, mięso z indyka, które stanowi główny składnik tego dania, nie tylko zachwyca bogactwem walorów smakowych, ale także ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest niskotłuszczowe i bogate w białko, a przy tym mniej kaloryczne niż kurczak. Mięso z indyka zawiera także duże ilości witamin z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, potas, cynk i selen.

Proces grillowania indyka na Kamado Joe potrwa kilka godzin, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury mięsa powyżej 70 stopni Celsjusza, ale jest stosunkowo prosty. Wystarczy ustabilizować temperaturę grilla na poziomie 165 – 177°C, a następnie grillować indyka bezpośrednio nad węglem – efektem będzie delikatne i soczyste i aromatyczne mięso z perfekcyjnie skarmelizowaną, chrupiąca skórką.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 1 indyk (najlepiej o masie od 5,5 do 7,5 kg)
  • 2 kostki masła niesolonego
  • 2 łyżki mieszanki przypraw BBQ z solą, pieprzem i czosnkiem
  • 2 łyżki przyprawy chimichurri

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill do temperatury 165 – 177°C, używając niewielkiej ilości węgla (około 1,4 kg), i pozostaw go na 45 minut. Celem jest ogrzanie ceramiki, a następnie delikatne opiekanie indyka nad węglem, korzystając z ciepła wygasającego płomienia. Jeśli wolisz, możesz również przygotować grill do gotowania pośredniego.
  2. Wyjmij luźny kręgosłup i wewnętrzne organy z indyka. Używając noża kuchennego lub nożyc kuchennych, ostrożnie zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa indyka, a następnie mocno naciśnij klatkę piersiową, aby ją nieco spłaszczyć.
  3. Przypraw wnętrze indyka, a następnie odwróć go i użyj palców, aby stworzyć kieszeń między mięsem piersiowym a skórą.
  4. Połącz przyprawy i masło w temperaturze pokojowej. Następnie napełnij przygotowaną mieszanką miejsce między skórą a mięsem, a resztę rozsmaruj równomiernie na skórze indyka.
  5. Przenieś indyka na grill, zamknij pokrywę, następnie wyreguluj przepływ powietrza, aby spowolnić proces grillowania. Kiedy masło zaczynie się topić, jego krople będą spadać na węgiel, a następnie w postaci aromatycznego dymu uniesie się w górę, wzbogacając smak indyka.
  6. Zostaw indyka do opiekania na 1 godzinę, a następnie sprawdź postępy w grillowaniu. Jeśli jego nogi zaczynają nabierać zbyt dużo koloru, podłóż pod nie złożony kawałek folii, aby je ochraniać.
  7. Ponownie zamknij pokrywę i gotuj kolejne 45 minut do godziny. Sprawdź temperatury. Gdy pierś indyka osiągnie temperaturę 71°C, a nogi i udka osiągną 79°C, ostrożnie wyjmij indyka z grilla.
  8. Pozwól odpocząć mięsu, a następnie pokrój i podaj. Indyk grillowany gotowy!

Zobacz również:

Indyk z grilla w całości 24h >5 osób Wideo Indyk z grilla w całości
Satay z indyka 30 min 3 osoby Wideo Satay z indyka
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *