Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Hot dog z grilla | Grill360
Hot dog z grilla
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Hot dog z grilla

Hot dog to popularne danie kuchni amerykańskiej, które dostaniesz w każdym fast foodzie na mieście. Zrobisz je także w kilkanaście minut na grillu. Nie musisz jednak przygotowywać klasycznej wersji z parówką, ketchupem i musztardą – hot dog z grilla może być znacznie smaczniejszy! Wypróbuj nasz przepis z kiełbaską opiekaną na ruszcie grilla, podawaną razem z konfiturą cebulowo-truskawkową domowej roboty i marynowanymi warzywami.

Hot dog z grilla z kiełbaską wysokiej jakości to pomysł na szybkie danie, które dobrze się sprawdzi na imprezie ze znajomymi. Mięso przygotowane na ruszcie zyska charakterystyczny aromat, a opiekana bułka będzie niezwykle chrupiąca. Ponadto, możesz urozmaicić smak tego dania, przygotowując konfiturę cebulowo-truskawkową domowej roboty na palniku bocznym swojego grilla gazowego! Wystarczy umieścić na nim patelnię żeliwną, w której wymieszasz wszystkie potrzebne składniki.

Dla dopełnienia smaku możesz także przygotować warzywa w marynacie z octu jabłkowego – uzyskasz w ten sposób kwaśny dodatek, który doskonale skomponuje się ze smakiem konfitury. Hot dog z grilla to proste w przygotowaniu danie, które będzie gotowe w kilka minut!

Sprawdź też: Grillowanie w amerykańskim stylu

W naszym przepisie wykorzystaliśmy grill gazowy Napoleon Freestyle 435 z palnikiem bocznym na podczerwień.

Składniki

  • 4 kiełbaski
  • 4 bułki
  •  
  •  Składniki na konfiturę cebulowo-truskawkową:
  • 2 cebule
  •  imbir (kawałek wielkości kciuka)
  •  chili (ilość według uznania)
  • 100 g cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g truskawek
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  
  •  Składniki na warzywa w marynacie:
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 1 cukinia
  • 2 papryki

Przygotowanie:

  1. Na palniku bocznym swojego grilla gazowego umieść patelnię. Wlej olej, a następnie dosyp cebulę, chilli, cukier oraz czosnek. Podsmażaj kilka minut, mieszając wszystkie składniki. Gdy będą już zarumienione – dodaj truskawki, ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Po 20 minutach konfitura będzie gotowa.
  2. Zajmij się przygotowaniem warzyw do hot-doga. Do miseczki wlej ocet jabłkowy i dosyp cukier, a następnie wymieszaj. Pokrój paprykę oraz cukinię, zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki warzyw były dobrze pokryte marynatą i odstaw na kilka minut.
  3. Odkręć na maksa wszystkie pokrętła grilla i poczekaj, aż ruszt będzie nagrzany. Ułóż kiełbaski na górnej półce rozgrzanego grilla i opiekaj przez 6-10 minut.
  4. Na górnej półce obok kiełbasek ułóż bułki, a następnie opiekaj pod zamkniętą pokrywą grilla, aż będą delikatnie przypieczone.
  5. Po zdjęciu bułek z rusztu, ułóż w nich sałatę, kiełbaskę oraz konfiturę cebulowo-truskawkową.
  6. Hot-dog z grilla gotowy! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burger z łososiem szarpanym 30 min 2 osoby Burger z łososiem szarpanym
Kiełbasa z grilla Currywurst 15 min 2 osoby Kiełbasa z grilla Currywurst
Izraelski burger 60 min 2 osoby Izraelski burger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *