Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Gyros z grilla | Grill360
Gyros z grilla
4h 4 osoby <60 zł

Gyros z grilla

Gyros to sztandarowe danie z grilla w greckiej kuchni. Przygotowuje się go, nadziewając mięso na rożen i powoli opiekając nad ogniem. W Grecji gyros podaje się w zawiniętym chlebie pita wraz z dodatkowymi składnikami: czerwoną cebulą, pomidorem, frytkami oraz sosem tzatziki. Gyros podaje się także bezpośrednio na talerzu razem z dodatkami. Do tego dania idealnie sprawdzi się soczysty kawałek karkówki!

Historia dania, jakim jest gyros z grilla, sięga aż XIX-wiecznego Imperium Osmańskim, gdzie nosiło nazwę doner kebab (w języku tureckim: döner kebap). Po zakończeniu II wojny światowej, kebab z jagnięciny zyskał na popularności, dzięki zaadaptowaniu go na terenie Aten przez imigrantów z Anatolii i Bliskiego Wschodu. Dzięki migracji ludności między Grecją a Turcją, oba kraje zyskały nowe, kulinarne rozwiązania. Doner kebab z czasem zmieniał się, aż do momentu osiągnięcia klasycznej, greckiej wersji tego dania, sporządzanej z wieprzowiny lub kurczaka i podawanej z tzatzikami. W 1970 roku kanapki z gyrosem były już popularnym fast foodem w Atenach, a także w Chicago i Nowym Jorku.

Składniki

  • 2 kg karkówki bez kości
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek przyprawy do gyrosa
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml  oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój w plastry o szerokości około 1 cm.
  2. Czosnek pokrój w kostkę i wymieszać w dużej misce z jogurtem, oliwą i przyprawami.
  3. Następnie dodaj mięso do masy, dobrze wymieszaj i odstaw na noc pod przykryciem do lodówki.
  4. Następnego dnia przygotuj rożen na grillu. Aby to zrobić, przykręć klips mocujący i nabij na niego połowę cebuli.
  5.  Następnie wyjmij poszczególne kawałki mięsa z miski, złóż je i nabijaj kolejno na szpikulec.  Nadziewaj tak całe mięso, a na końcu szpikulca umieść drugą połowę cebuli i zabezpiecz drugim zaciskiem.  Dociśnij wszystko i dobrze dokręć śruby.
  6.  Umieść szpikulec na grillu, uruchom silnik i uruchom grilla na 3/4 mocy.
  7. Po około 2,5 godzinach pieczenia pierwszą warstwę możesz odciąć za pomocą noża.  Następnie obracaj szpikulcem, aż zewnętrzna warstwa znów będzie delikatnie brązowa.
  8. Teraz uruchom palnik z pełną mocą.
  9. Następnie stopniowo odcinaj mięso ze szpikulca.
  10.  Gyros z grilla gotowy!

Zobacz również:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Czosnkowy kurczak z rożna 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z rożna
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *