Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów
Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów
30 min 2 osoby <60 zł

Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Polska kuchnia pachnie grzybami, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na stołach coraz częściej pojawiają się prawdziwki, maślaki czy kurki. Bogactwo lasów świetnie smakuje, ale i dostarcza wielu składników odżywczych. Pod warunkiem, że grzyby grillujemy, a nie gotujemy czy smażymy. Poznaj proste i smaczne przepisy na grzyby z grilla.

Grzyby, wbrew potocznym opiniom, zawierają sporo składników odżywczych takich jak białko, błonnik oraz witaminy B, C, D i E. Mają w sobie również śladowe ilości tłuszczu,  przez co są niskokaloryczne. Jak dowodzą badania hiszpańskich naukowców z La Rioja, grillowanie grzybów zwiększa aktywność przeciwutleniaczy i zawartość polifenoli.

Czy wiesz, że…

Według pracowników Centrum Badań Technologicznych nad Grzybami smażenie grzybów leśnych sprawia, że tracą one białko i węglowodany oraz są bardziej kaloryczne. Gotowanie z kolei, powoduje spadek aktywności przeciwutleniaczy, które chronią przed nadciśnieniem, cukrzycą i nowotworami.

Jakie grzyby na grilla?

Wszystkie grzyby jadalne nadają się na ruszt. W Polsce wciąż najpopularniejsze są pieczarki z grilla, ponieważ można je kupić także poza sezonem. Jesienią jednak na ruszcie warto upiec leśne grzyby jak np. borowiki, podgrzybki, kurki, rydze czy maślaki.

To Cię zainteresuje: Przepis na „Niezły bigos” z grilla

5 prostych przepisów na grzyby z grilla

Grillowane grzyby: borowiki z pietruszką

Składniki:

  •         kilka dużych borowików
  •         3 łyżki natki pietruszki
  •         oliwa z oliwek
  •         sok z cytryny
  •         czosnek
  •         ulubione przyprawy
  •         parmezan

Przygotowanie:
Grzyby obierz i pokrój na plastry. Czosnek posiekaj razem z natką pietruszki. Borowiki natrzyj przygotowaną mieszanką i przypraw do smaku. Skrop je oliwą i połóż na ruszcie. Grilluj kilka minut, aż zmiękną i pokryją się brązowymi pasami. Upieczone grzyby posyp startym parmezanem.

Grillowane grzyby: pieczarki z grilla

Składniki:

  •         12 dużych pieczarek
  •         oliwa z oliwek
  •         suszony koperek
  •         ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Grzyby obierz i wytnij im nóżki. Skrop oliwą i przypraw do smaku. Posyp suszonym koperkiem. Grilluj kilkanaście minut na patyku do szaszłyków lub bezpośrednio na ruszcie.

Zobacz również: Szybkie i proste przekąski na grilla [PRZEPISY]

Grillowane grzyby: maślaki w marynacie

Składniki:

  •         pół kilo maślaków
  •         4 ząbki czosnku
  •         2 łyżki soku z cytryny
  •         1/3 szklanki oliwy z oliwek
  •         sól
  •         pieprz

Przygotowanie:
Rozgnieć czosnek. Oliwę z oliwek połącz z sokiem z cytryny, przyprawami i czosnkiem. Grzyby obierz, umyj i osusz. Tak przygotowane włóż do miski z marynatą i odstaw na około pół godziny. Następnie grilluj je kilka minut na dobrze rozgrzanym ruszcie.

Grillowane grzyby: pieczarki faszerowane na grilla

Składniki:

  •         kilka dużych pieczarek
  •         2 ząbki czosnku
  •         ser feta
  •         pieprz
  •         oliwa
  •         pół papryczki chili
  •         natka pietruszki

Przygotowanie:
Pieczarki obierz i umyj. Z papryczki chili usuń nasiona i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fetę pokrój w kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wszystko połącz z oliwą z oliwek i pieprzem. Każdą pieczarkę posmaruj oliwą i napełnij farszem. Tak przygotowane grzyby grilluj kilkanaście minut.

Grillowane grzyby: szaszłyki z grzybów leśnych

Składniki:

  •         grzyby leśne
  •         papryka
  •         cebula
  •         wiejska kiełbasa
  •         bazylia
  •         oliwa z oliwek
  •         patyki do szaszłyków

Przygotowanie:
Grzyby obierz, umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój na kawałki. Wiejską kiełbasę pokrój w plastry. Na patyk do szaszłyków nałóż warzywa, grzyby i kiełbasę. Całość skrop oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Piecz kilkanaście minut z każdej strony.

Z czym jeść grillowane grzyby?

Grzyby z grilla można jeść z każdym rodzajem mięsa. Świetnie wydobędą smak zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Sprawdzą się również jako przystawka. Jednym z popularnych sposobów przygotowania grillowanych grzybów są też szaszłyki. Bez względu na to, którą formę przyrządzania wybierzesz, opiekaj grzyby od kilku do kilkunastu minut z każdej strony, a na ruszcie ułóż je kilka centymetrów od źródła ognia.

Masz swoje ulubione przepisy na grzyby z grilla? Podziel się nimi w komentarzu pod artykułem.

Szukasz przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Ser z grilla w ziołach z grzanką chlebową 15 min 1 osoba Ser z grilla w ziołach z grzanką chlebową
Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki 30 min 2 osoby Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *