Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Grzanki z polędwicą wołową oraz konfiturą cebulową i kremem chrzanowym - Przepisy Weber
Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber
60 min 3 osoby <60 zł

Grzanki z polędwicą wołową – przepisy na dania z grilla Weber

Grzanki z polędwicą wołową oraz konfiturą cebulową i kremem chrzanowym

Źródło: J. Purviance , Weber poleca steki

Składniki

  •  Na konfiturę cebulową:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 duże łagodne cebule (każda o wadze około 350 g), pokrojone w cienkie plastry
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 125 ml octu balsamicznego
  • 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 35 g rodzynek
  • 3 steki z polędwicy wołowej (każdy o wadze 225 g i grubości 3,5 – 4 cm)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, zmielonego
  •  Na grzanki:
  • 1 bagietka, pokrojona na 25 kromek grubości palca
  •  oliwa
  • 2 ząbki czosnku, przepołowione
  •  Na krem:
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 3 łyżki chrzanu (ze słoika)
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 pęczek szczypiorku, drobno posiekanego (według gustu)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło i oliwę. Dodać cebulą oraz sól. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka, ładnie zbrązowieje* i zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Dodać ocet, cukier i rodzynki. Wymieszać i gotować około 35 minut na małym ogniu, aż masa nabierze konsystencji marmolady. Zdjąć z kuchenki i ostudzić do temperatury pokojowej. W tym czasie konfitura cebulowa jeszcze bardziej zgęstnieje. Można ją przechowywać pod przykryciem do 2 dni w lodówce. Przed podaniem należy ją wcześniej wyjąć by ogrzała się do temperatury pokojowej.
  2. Grill przygotować do pieczenia bezpośredniego w średniej temperaturze (175 – 230 stopni)
  3. Steki cienko posmarować z obu stron olejem, doprawić solą i pieprzem. Przed grillowaniem odłożyć na 15 – 30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.
  4. Kromki bagietki cienko posmarować oliwą z jednej strony, posługując się pędzelkiem. Ułożyć je, posmarowaną stroną do dołu, bezpośrednio nad średnim żarem i piec około 2 minut. Ostudzić, po czym natrzeć lekko zarumienioną stronę czosnkiem.
  5. W małej misce wymieszać na gładką masę śmietanę, chrzan, sól i pieprz. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce do momentu użycia.
  6. Steki grillować bezpośrednio nad średnim żarem przy zamkniętej pokrywie, aż się należycie upieką (12 – 14 minut, aby były różowoczerwone – medium rare). W tym czasie odwrócić je 1 – 2 razy. Gdyby buchnęły płomienie, odsunąć mięso na brzeg paleniska. Gotowe zdjąć z grilla i odłożyć na 3 – 5 minut, aby odpoczęło. Na koniec pokroić je w plastry grubości 5 m
  7. Na każdej zarumienionej stronie grzanki umieścić niewielką ilość konfitury cebulowej, ułożyć na niej mięso, ozdobić plamą kremu chrzanowego i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

* Im cebula bardziej zbrązowieje, tym konfitura będzie intensywniejsza w smaku. Podczas smażenia należy jednak przez cały czas kontrolować temperaturę, żeby cebula się nie przypaliła.

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla