Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków [PRZEPIS]
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków
45 min 2 osoby <120 zł

Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Łosoś to jedna z najchętniej przygotowywanych na grillu ryb. Ta jedna z najbardziej popularnych morskich ryb jest źródłem kwasów omega-3. Jak przygotować łososia na grilla? Sprawdź przepis Marka Siola z Hungry Eyes.

„Idealny grillowany łosoś z sałatką powinien być soczysty. Dlatego pamiętaj, żeby nie piec go za długo w wysokiej temperaturze.” Marek Siol

Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków to bardzo szybkie danie, któremu możemy nadać dodatkowo charakter poprzez użycie w przepisie deski cedrowej. Deskę wystarczy nasączyć wodą, a podczas grillowania aromat cedru przejdzie do mięsa ryby, nadając jej nowy wymiar smaku!

Składniki

  • 600 g łososia norweskiego ze skórą
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 limonki
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie grillowanego łososia z sałatką zaczynamy od umycia ziemniaków i ugotowania ich w mundurkach na półtwardo. Grillujemy je, aż skórka zrobi się chrupiąca, a ziemniak będzie w pełni miękki.
  2. Jak przyrządzić łososia na grillu? Wystarczy włożyć rybę do marynaty przygotowanej z 100 ml sosu sojowego, 2 łyżek miodu i soku z jednej limonki. Marynujemy go 15 minut. Rybę grillujemy i podlewamy marynatą, aż zrobi się na niej glazura.
  3. Idealny grillowany łosoś z sałatką powinien być soczysty. Dlatego nie można go za długo piec w wysokiej temperaturze. Najlepiej grillować rybę na rumiano z każdej strony po 2 minuty, a następnie zamknąć grill na około 5 minut. Dzięki temu łosoś dojdzie w środku i będzie soczysty.
  4. Do przygotowania grillowanego łososia z sałatką można wykorzystać cedrową deskę, którą najpierw trzeba namoczyć w wodzie, a po upieczeniu ryby zostawić na desce. Piękny cedrowy aromat gwarantowany.
  5. Kiedy łosoś w glazurze dochodzi na grillu, zajmujemy się przygotowaniem sałatki ziemniaczanej. Dymkę kroimy cienko, ziemniaki kroimy w większą kostkę, dodajemy majonez, sok z jednej limonki, łyżkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wszystko gotowe. Teraz zostaje tylko podanie pyszności gościom. Jeśli używaliście deski cedrowej, to podajcie rybę właśnie na niej. Słuszna porcja sałatki ziemniaczanej, kilka kawałków limonki i gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem
Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber 30 min 4 osoby Łosoś z sosem kokosowym z curry – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *