Grillowany łosoś w miodzie
Masz ochotę na coś zdrowego, a zarazem smacznego? Grillowany łosoś w miodzie to połączenie soczystej ryby z delikatną słodyczą. Danie nie tylko zachwyci Cię smakiem, ale także sprawi, że Twoi goście będą pytać o przepis! Delikatny łosoś w lekko karmelizowanej glazurze to propozycja, która na nowo zdefiniuje Twoje podejście do grillowania ryb. Spróbuj i przekonaj się sam!
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb, która powinna często gościć na naszych stołach. Łosoś jest pełen niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych. Bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, wspomaga pracę serca, mózgu oraz układu nerwowego, obniżając poziom złego cholesterolu i poprawiając ogólną kondycję organizmu. Zawiera także witaminy D i B12, które wzmacniają kości, odporność i pomagają w regeneracji komórek. Łosoś to nie tylko zdrowy wybór – to również niezwykle smaczna ryba, którą można przygotować na wiele sposobów, by cieszyć się jej delikatną teksturą i wyjątkowym aromatem.
W tym przepisie łosoś został podany z glazurą miodową. Grillowany łosoś w miodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca naturalną soczystość ryby z subtelną słodyczą miodu. Jednak pamiętaj, że do uzyskania delikatnej tekstury i balansu smaków, potrzebujesz również odpowiedniego sprzętu. Do przygotowania grillowanego łososia w miodzie doskonale sprawdzi się cyfrowy grill węglowy i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 800. Z pomocą tego sprzętu grillowanie ryb jest nie tylko przyjemne, ale przede wszystkim równomierne. Model został wyposażony w precyzyjną kontrolę temperatury, cyfrowy panel sterowania i automatyczny system zasilania węglem. Z Masterbuilt możesz zapomnieć o uciążliwym rozpalaniu grilla węglowego! Wystarczy dostęp do prądu, wysokiej jakości węgiel drzewny oraz rozpałka, aby w szybki i wygodny sposób rozpalić sprzęt. Z grillem węglowym Masterbuilt Gravity Series 800 możesz skupić się na tym, co najważniejsze w grillowaniu – wyjątkowym smaku!
Sprawdź także: Cyfrowy grill węglowy i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 800 [RECENZJA]
Składniki
- 4 filety z łososia (bez skóry)
- 3/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki białego octu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- Olej roślinny
- Nasiona sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozpocznij od przygotowania sosu miodowego.
- Do średniej wielkości rondla przełóż składniki (oprócz łososia, oleju roślinnego, nasion sezamu) i zagotuj na średnim lub małym ogniu.
- Składniki mieszaj od czasu do czasu, aż sos zacznie wrzeć.
- Następnie gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu uzyskania konsystencji syropu.
- Przez cały proces gotowania uważnie obserwuj sos, aby nie bulgotał.
- Grill węglowy Masterbuilt rozgrzej do średniej temperatury.
- Każdy filet z łososia natrzyj olejem roślinnym, a następnie posyp solą i pieprzem.
- Łososia grilluj 4-7 minut z każdej strony lub do momentu, aż zauważysz, że filet jest już upieczony w środku.
- Po upieczeniu zdejmij łososia z rusztu.
- Rybę możesz podawać z małą filiżanką sosu miodowego lub polać przygotowanym sosem.
- Grillowany łosoś w miodzie gotowy. Opcjonalnie do dekoracji możesz posypać danie nasiona sezamu.
- Smacznego!