Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej
Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej to pyszne i zdrowe danie. Delikatne filety łososia marynowane w mieszance musztardy, miodu i aromatycznych przypraw, a następnie grillowane na złocisty kolor, tworzą idealne połączenie słodyczy i ostrości. Doskonały wybór na letnie grillowanie, który zadowoli podniebienia Twoich gości. Sprawdź!
Łosoś to ryba bogata w wartości odżywcze, dlatego powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Jest doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, a także witamin D, B12 i selenu. Regularne spożywanie łososia przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, wspiera zdrowie mózgu i układu nerwowego oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo, łosoś jest niskokaloryczny, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób dbających o linię. W tym przepisie grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej podawany jest ze szparagami, które również obfitują w cenne składniki odżywcze. Są bogate w witaminy A, C, E i K oraz minerały takie jak żelazo, miedź i mangan. W dodatku szparagi mają właściwości antyoksydacyjne, wspomagają trawienie oraz podobnie jak łosoś są niskokaloryczne.
Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic III. Grillowanie łososia na tym sprzęcie to sposób na uzyskanie wyjątkowego smaku i soczystości potrawy. Metoda pośrednia, w której ciepło rozchodzi się równomiernie dzięki deflektorom ciepła, pozwala na delikatne i równomierne ugotowanie ryby. Natomiast dzięki użyciu płyty żeliwnej, filet łososia zachowuje swoją soczystość, a jednocześnie zyskuje wyjątkowy, grillowany aromat. Ponadto, grillowanie metodą pośrednią pozwala na uniknięcie przypaleń, co jest szczególnie ważne przy delikatnym mięsie ryb. Ten przepis to idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce cieszyć się pysznym oraz zdrowym posiłkiem prosto z grilla. Nie czekaj dłużej – wypróbuj już dziś!
Sprawdź także: Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III [RECENZJA]
Składniki
- 225 g filetu z łososia
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki przyprawy BBQ
- Marynata musztardowo-miodowa
- 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki świeżo posiekanego oregano
- 1/4 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- 1/2 łyżeczki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Ruszt przygotuj do grillowania półpośredniego (półkolistą płytę deflektora umieść po jednej stronie grilla, a następnie zainstaluj nad nią ruszt. Po drugiej strony grilla umieść płytę żeliwną prążkowaną stroną do góry).
- Rozgrzej grill węglowy Kamado Joe do 205 stopni Celsjusza.
- W tym czasie przygotuj marynatę musztardowo-miodową. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Filet z łososia dopraw pieprzem cytrynowym, polej oliwą z oliwek i umieść na płycie żeliwnej.
- Następnie przeciągnij filet z łososia kilka razy po powierzchni grilla, aby upewnić się, że jedzenie nie przywiera do płyty żeliwnej.
- Łososia grilluj pod zamkniętą pokrywą przez 1,5 minuty na płycie żeliwnej bezpośrednio nad ogniem.
- Następnie przenieś filet na pośrednią stronę grilla.
- Posmaruj łososia marynatą musztardowo-miodową, zamknij pokrywę i grilluj jeszcze przez kilka minut (do momentu aż łosoś osiągnie temperaturę wewnętrzną 50-55 stopni Celsjusza).
- Na płycie żeliwnej umieść szparagi i polej je glazurą musztardowo-miodową, a następnie dopraw przyprawą BBQ lub inną, ulubioną mieszanką przypraw.
- Po chwili zdejmij szparagi z grilla, a na nich umieść filet.
- Grillowany łosoś w marynacie musztardowo-miodowej gotowy. Smacznego!