Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowany burger Banh Mi | Grill360
Grillowany burger Banh Mi
60 min >5 osób <120 zł

Grillowany burger Banh Mi

Masz ochotę na coś innego niż zazwyczaj? Lubisz orientalne smaki? Połącz tradycję wietnamskiej kuchni z soczystym, burgerem podanym w chrupiącej bułce z aromatycznymi dodatkami. Grillowany burger Banh Mi zaskoczy Twoje podniebienie! Co więcej, z pewnością stanie się ulubionym daniem na każdej imprezie. Sprawdź przepis i wypróbuj!

Kuchnia wietnamska to prawdziwa uczta dla zmysłów, charakteryzująca się świeżością, intensywnością smaków i aromatów oraz harmonią między różnorodnymi składnikami. Wietnamczycy potrafią doskonale łączyć smak słodki, kwaśny, słony oraz ostry w jednym daniu. Typowe dla tej kuchni są także świeże zioła, takie jak kolendra, mięta, tajska bazylia, a nawet trawa cytrynowa – te dodatki nadadzą potrawom unikalnego, świeżego charakteru. Chcąc delektować się wietnamską kuchnią nie można zapomnieć również o warzywach i różnorodnych sosach, które stanowią podstawę przysmaków większości przysmaków dla Wietnamczyków.

Burger Banh Mi to kulinarne dzieło sztuki, które łączy najlepsze cechy wietnamskich kanapek z klasycznym, grillowanym burgerem. Tradycyjny Banh Mi składa się z chrupiącej bagietki, która jest wypełniona aromatycznym mięsem, marynowanymi warzywami, świeżymi ziołami i pikantnym sosem. Głównym bohaterem tego przepisu jest soczysty, grillowany burger, dodatkowo oblany glazurą na bazie sosu sojowego, co jeszcze bardziej podkreśla jego wietnamski smak. To połączenie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także zdrowe i pełne wartości odżywczych, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję. Według uznania do kanapki możesz włożyć jeden lub dwa krążki mięsa.

Grillowany burger Banh Mi został przygotowany na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt Gravity Series 600, co gwarantuje perfekcyjne połączenie tradycyjnego grillowania z nowoczesną technologią. Ten zaawansowany sprzęt pozwala na precyzyjne kontrolowanie temperatury i czasu grillowania, dzięki czemu mięso jest idealnie soczyste, a zarazem doskonale wypieczone.

Zobacz również: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]

Składniki

  •  Główne
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 marchewek
  • 2 papryczki Jalapeño
  • 1 rzodkiew japońska
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  •  
  •  Marynata
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 1/2 szklanki wody
  •  
  •  Glazura
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  •  
  •  Pasta Banh Mi
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  •  
  •  Przyprawa do mięsa
  • 1 szalotka
  • 1/2 szklanki mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mięso wołowe i wieprzowe oraz połącz z pokrojoną szalotką, trawą cytrynową, pieprzem i solą.
  2. Następnie uformuj placki o wadze około 100 g.
  3. Marchewkę oraz rzodkiew japońską pokrój w podłużne kawałki.
  4. Dodaj sól i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie opłucz warzywa i przełóż do słoika.
  5. W małym rondelku przygotuj marynatę do warzyw – podgrzej cukier, wodę i ocet.
  6. Po ostygnięciu wlej marynatę do słoika z warzywami i pozostaw na chwilę do zamarynowania.
  7. Następnie przygotuj pastę Banh Mi.
  8. W blenderze umieść żółtka, pieprz, sól – to wszystko zmiksuj na małych obrotach.
  9. Po zmiksowaniu dodaj olej i wszystko wymieszaj do uzyskania gęstej pasty (powinna przypominać w konsystencji majonez).
  10. Grill węglowy Masterbuilt rozgrzej do około 205 stopni Celsjusza.
  11. Następnie na ruszcie grilla umieść uformowane mięso na burgery.
  12. Grilluj pod zamkniętą pokrywą, obracając co jakiś czas, do momentu uzyskania temperatury wewnętrznej około 70 stopni Celsjusza.
  13. Po upieczeniu, za pomocą pędzelka posmaruj mięso wcześniej przygotowaną glazurą i piecz jeszcze przez dodatkowe 2 minuty z każdej strony.
  14. Po ugrillowaniu mięsa, rozpocznij przygotowywanie burgerów.
  15. Na podpieczonej, dolnej bułce rozsmaruj pastę oraz połóż pokrojone w plastry papryczki Jalapeño.
  16. Następnie nałóż marynowaną rzodkiewkę, marchewkę oraz kolendrę.
  17. Na wierzch umieść górną część bułki.
  18. Tradycyjny, grillowany burger Banh Mi gotowy – smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger
Burger Wagyu z grilla gazowego Enders 60 min 4 osoby Burger Wagyu z grilla gazowego Enders
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *