Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim - Przepisy Grill360
Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Grillowane szparagi z melonem, szynką parmeńską i orzechem brazylijskim

Wraz z Natalią, która w Grill360, prowadzi Akademię Zdrowego Grillowania, postanowiliśmy przygotować błyskawiczną, lekką i zdrową przekąskę z grilla.

„Potrawa przyrządzona w kilka minut z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego odżywiania i wyważonego smaku.” Michał Dobosz

Grillowane szparagi w towarzystwie soczystego melona, owinięte szynką parmeńską, oprószone brazylijskimi orzechami i skropione odrobina octu balsamicznego.

Przystawka sprawdzi się doskonale podczas upalnych, letnich dni, a świeże warzywa staną się naszym sezonowym akcentem.

Do dzieła!

Składniki

  •  świeże zielone szparagi
  •  melon miodowy
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  szynka parmeńska
  •  orzechy brazylijskie
  •  ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Zaczęliśmy od umycia i obrania szparagów, które są bogatym źródłem fosforu i wapnia.
  2. Kolejnym krokiem było pokrojenie melona miodowego i wydrążenie z niego pestek. Wybraliśmy najsłodszy gatunek, ponieważ idealnie komponuje się z charakterystycznym smakiem szynki parmeńskiej.
  3. Paski melona bez skórek i nasion odłożyliśmy na bok i wróciliśmy do wcześniej przygotowanych szparagów. Odmiana zielona, swój kolor zawdzięcza silnemu nasłonecznieniu i uważana jest za najzdrowszą. Przed grillowaniem, oczyszczone warzywa skropiliśmy oliwą z oliwek i doprawiliśmy do smaku solą oraz pieprzem. Kilka minut na ruszcie sprawiło, że szparagi upiekły się al dente, a ich cenne właściwości zostały zachowane.
  4. Opieczone warzywa połączyliśmy z kawałkami melona, a następnie owinęliśmy je dwoma plasterkami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane roladki umieściliśmy z powrotem na rozgrzanym grillu.
  5. Przedostatnim etapem przygotowania przekąsek było posiekanie brazylijskich orzechów i ułożenie ich na wierzchu dania.
  6. Orzeszki para, bo tak brzmi ich druga nazwa, odznaczają się wysoką zawartością selenu, który wspiera naszą odporność i pozwala zachować młody wygląd na dłużej.
  7. Tak podane roladki pozostało tylko udekorować gęstym octem balsamicznym.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla