Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym | Grill360
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
30 min 4 osoby <60 zł

Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym

Poznaj przepis na grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym i spróbuj wyjątkowego połączenia smaków! Delikatne, soczyste pieczarki nabierają głębi smaku wraz z sosem sojowym oraz winem Sherry. To świetna propozycja na przystawkę, przekąskę lub dodatek do grillowanych dań. Nie czekaj dłużej – sprawdź w Grill360!

Grillowane pieczarki to doskonały pomysł na przekąskę podczas grilla. Do przygotowania poniższego przepisu potrzebujesz 2 rodzajów pieczarek: tradycyjnych, białych oraz brązowych. Białe pieczarki to klasyczny wybór – są delikatne, neutralne w smaku i świetnie chłoną aromaty z marynat. Natomiast brązowe pieczarki mają intensywniejszy, lekko orzechowy smak oraz bardziej zwartą strukturę, co sprawia, że są świetną bazą grillowanych posiłków. Oba rodzaje pieczarek doskonale komponują się z domowym sosem winno-sojowym, tworząc wyjątkową przekąskę.

W tym przepisie istotną rolę odgrywa wino Sherry. Ten hiszpański trunek dodaje potrawom bogatego, lekko słodkawego smaku. Aromat Sherry doskonale łączy się z sosem sojowym, który wnosi do marynaty słony, delikatnie azjatycki posmak. Pieczarki pieczone w sosie winno-sojowym stają się wyraziste, a zarazem subtelne, idealnie komponując się z dymnym aromatem z grilla. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II. Sprzęt doskonale trzyma ciepło. Dodatkowo ceramiczna konstrukcja grilla pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła, a co za tym idzie wszystkie grillowane pieczarki stają się miękkie, a jednocześnie zachowują swoją jędrność. Do przyrządzenia tego przepisu przyda Ci się również półkolista, dwustronna płyta żeliwna Kamado Joe – Classic Joe. Z jej pomocą warzywa będą przez cały proces grillowania, obsmażane w sosie winno-sojowym.

Sprawdź także: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 500 g pieczarek białych (pokrojonych na ćwiartki)
  • 250 g pieczarek brązowych (pokrojonych na ćwiartki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 cebule dymki
  • 3/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wina Sherry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill węglowy Kamado Joe do grillowania metodą bezpośrednią – w miejsce klasycznego rusztu umieść płytę żeliwną (gładką stroną do góry).
  2. Rozgrzej grill do 260 stopni Celsjusza.
  3. Gdy płyta żeliwna będzie gorąca, dodaj olej i pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  4. Następnie zamknij kopułę grilla i piecz przez 4-5 minut.
  5. Po upływie czasu przewróć pieczarki na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż grzyby odparują dużą ilość wody.
  6. Gdy pieczarki będa skarmelizowane, ostrożnie polej warzywa winem Sherry (uważaj na płomień).
  7. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Całość wymieszaj na ruszcie, aby połączyć smaki.
  9. Dodaj sos sojowy i świeży czarny pieprz.
  10. Zamknij pokrywę. Grilluj pieczarki ze wszystkimi składnikami od 3 do 5 minut (ilość dania powinna zredukować się o połowę).
  11. Następnie na pieczarkach umieść masło oraz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  12. Całość gotuj na płycie żeliwnej jeszcze przez minutę pod zamkniętą pokrywą.
  13. Po upływie czasu przełóż grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym na talerz.
  14. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pieczone brokuły z grilla 30 min 2 osoby Pieczone brokuły z grilla
Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *