Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Poznaj przepis na grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym i spróbuj wyjątkowego połączenia smaków! Delikatne, soczyste pieczarki nabierają głębi smaku wraz z sosem sojowym oraz winem Sherry. To świetna propozycja na przystawkę, przekąskę lub dodatek do grillowanych dań. Nie czekaj dłużej – sprawdź w Grill360!
Grillowane pieczarki to doskonały pomysł na przekąskę podczas grilla. Do przygotowania poniższego przepisu potrzebujesz 2 rodzajów pieczarek: tradycyjnych, białych oraz brązowych. Białe pieczarki to klasyczny wybór – są delikatne, neutralne w smaku i świetnie chłoną aromaty z marynat. Natomiast brązowe pieczarki mają intensywniejszy, lekko orzechowy smak oraz bardziej zwartą strukturę, co sprawia, że są świetną bazą grillowanych posiłków. Oba rodzaje pieczarek doskonale komponują się z domowym sosem winno-sojowym, tworząc wyjątkową przekąskę.
W tym przepisie istotną rolę odgrywa wino Sherry. Ten hiszpański trunek dodaje potrawom bogatego, lekko słodkawego smaku. Aromat Sherry doskonale łączy się z sosem sojowym, który wnosi do marynaty słony, delikatnie azjatycki posmak. Pieczarki pieczone w sosie winno-sojowym stają się wyraziste, a zarazem subtelne, idealnie komponując się z dymnym aromatem z grilla. Przepis został przygotowany na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II. Sprzęt doskonale trzyma ciepło. Dodatkowo ceramiczna konstrukcja grilla pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła, a co za tym idzie wszystkie grillowane pieczarki stają się miękkie, a jednocześnie zachowują swoją jędrność. Do przyrządzenia tego przepisu przyda Ci się również półkolista, dwustronna płyta żeliwna Kamado Joe – Classic Joe. Z jej pomocą warzywa będą przez cały proces grillowania, obsmażane w sosie winno-sojowym.
Sprawdź także: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 500 g pieczarek białych (pokrojonych na ćwiartki)
- 250 g pieczarek brązowych (pokrojonych na ćwiartki)
- 6 ząbków czosnku
- 4 cebule dymki
- 3/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wina Sherry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj grill węglowy Kamado Joe do grillowania metodą bezpośrednią – w miejsce klasycznego rusztu umieść płytę żeliwną (gładką stroną do góry).
- Rozgrzej grill do 260 stopni Celsjusza.
- Gdy płyta żeliwna będzie gorąca, dodaj olej i pokrojone w ćwiartki pieczarki.
- Następnie zamknij kopułę grilla i piecz przez 4-5 minut.
- Po upływie czasu przewróć pieczarki na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż grzyby odparują dużą ilość wody.
- Gdy pieczarki będa skarmelizowane, ostrożnie polej warzywa winem Sherry (uważaj na płomień).
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość wymieszaj na ruszcie, aby połączyć smaki.
- Dodaj sos sojowy i świeży czarny pieprz.
- Zamknij pokrywę. Grilluj pieczarki ze wszystkimi składnikami od 3 do 5 minut (ilość dania powinna zredukować się o połowę).
- Następnie na pieczarkach umieść masło oraz dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Całość gotuj na płycie żeliwnej jeszcze przez minutę pod zamkniętą pokrywą.
- Po upływie czasu przełóż grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym na talerz.
- Smacznego!