Grillowane kotlety jagnięce z pesto
Jesteś gotowy na niezwykłą podróż po smakach? Przygotuj się na kulinarne wrażenia, których nigdy zapomnisz! Przepis na grillowane kotlety jagnięce z pesto to prawdziwy majstersztyk, pobudzający kubki smakowe. Połączenie soczystego mięsa jagnięcego z intensywnym aromatem świeżego pesto sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź!
Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkowy duet smaków – soczyste kotlety jagnięce, które rozpływają się w ustach z dodatkiem intensywnego pesto, wzbogacającego każdy kęs niezwykłym bukietem aromatów. Jagnięcina, znana ze swojej delikatności i wyjątkowej konsystencji, stanowi idealną bazę dla tego niezwykłego dania. Jej naturalna słodycz oraz bogactwo smaku doskonale współgra z intensywnym pesto, oferującym wyraziste nuty czosnku, świeżych ziół i aromatycznych orzechów.
Pesto to klasyczny dodatek do wielu potraw, a w tym przepisie jeden z najważniejszych elementów. Świeże, domowe pesto to prawdziwa kopalnia smaku! Dodatek wywodzi się z włoskiej kuchni i jest to tradycyjna mieszanka bazylii, orzechów, czosnku oraz oliwy z oliwek, podbijająca serca smakoszy na całym świecie. Jego intensywny smak i aromat sprawiają, że doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami, nadając im niepowtarzalnego charakteru i głębi smaku. Aby wzmocnić smak i aromat kotletów do pesto dodaliśmy jeszcze świeżą miętę, tymianek oraz rozmaryn.
Przepis został przyrządzony na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt AutoIgnite™ Series 545. Dodatkowo przed przygotowywaniem posiłku, warto zaopatrzyć się w cyfrowy termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.
Sprawdź także: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]
Składniki
- 2 kotlety jagnięce
- 2 łyżki mieszanki soli, pieprzu i czosnku
- Na pesto
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mięty
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki tymianku
- 1/4 szklanki orzechów
- 1/4 szklanki szpinaku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Do blendera włóż wszystkie składniki na pesto.
- Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Następnie posyp kotlety mieszanką przypraw (soli, pieprzu i czosnku) z obu stron.
- Grill węglowy Masterbuilt rozgrzej do temperatury 315 stopni Celsjusza.
- Kotlety jagnięce dokładnie posmaruj przygotowanym pesto z każdej strony.
- Mięso połóż na ruszcie i grilluj aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 60 stopni Celsjusza, obracając co 4 minuty.
- Smacznego!