Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Grillowane Ananasy - pyszny deser z grilla - Przepisy Grill360
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Grillowane owoce to szybka i smaczna przekąska lub baza deseru. W tym przepisie postanowiłem wykorzystać ananasa, który nie bez powodu nazywany jest bombą witaminową. Wysoka zawartość witaminy C, B oraz błonnika sprawia, że owoc ten jest uwielbiany i doceniany również przez osoby dbające o linię.

„Dzisiaj przygotowałem grillowane plastry ananasa w marynacie z cydru, miodu i cynamonu. Owoce proponuję podawać w towarzystwie bitej śmietany, lodów lub wybranego deseru.” Michał Dobosz

Ananas z grilla może być również ciekawym dodatkiem do mięs i burgerów. Jego słodki i soczysty miąższ doskonale przełamuje wytrawny smak potraw.

Składniki

  •  ananas
  •  miód
  •  cydr
  •  świeży cynamon

Przygotowanie:

  1. Zacząłem od pokrojenia i obrania owocu. Odciąłem oba końce, następnie przy pomocy noża pozbyłem się skórki i wszystkich ciemnych oczek.
  2. Ananasa pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie wydrążyłem środek, który nie należy do najsmaczniejszych.
  3. Następnym krokiem było przygotowanie aromatycznego dodatku na bazie cydru, miodu oraz świeżo startego cynamonu.
  4. Tak powstałą marynatą nasmarowałem owoce.
  5. Kiedy ruszt osiągnął wymaganą temperaturę (180 stopni), zacząłem układać plastry ananasa obok siebie. Każdą ze stron grillowałem ok. 10 minut. Opiekane owoce smarowałem dodatkową warstwą marynaty dzięki czemu nabrały niezwykle intensywnego aromatu i złocistego koloru.
  6. Gotowe, zarumienione ananasy przełożyłem na talerz.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla