Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach
Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach to soczyste i aromatyczne danie, marynowane w świeżych sokach cytrusowych. Idealny przepis na zdrowy, lekki obiad na świeżym powietrzu. Sprawdź!
Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach to doskonałe połączenie soczystego mięsa i świeżych, orzeźwiających smaków. Przygotowane na kultowym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy, niepowtarzalny aromat. Grille typu kamado, takie jak Kamado Joe, wyróżniają się niezwykłą wszechstronnością i doskonałą kontrolą temperatury, dzięki czemu każde danie jest idealnie przygotowane. Kamado Joe – Joe Classic II to model wybrany już przez setki zadowolonych klientów. Sprzęt został wyposażony w innowacyjne funkcje, takie jak system Divide & Conquer czy solidna, ceramiczna konstrukcja. Te elementy pozwalają na precyzyjne i efektywne grillowanie.
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka w cytrusach jest prosty i szybki do wykonania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu. Marynata z mieszanki świeżych ziół, przypraw oraz soku z cytryn nadaje mięsu wyjątkowej soczystości i aromatu. Grillowana pierś z kurczaka charakteryzuje się dużą delikatnością. Jej smak wzbogacony jest subtelną nutą dymu z węgla drzewnego Kamado Joe.
Składniki
- 6 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Umieść każdą pierś z kurczaka w woreczku strunowym lub między arkuszami folii spożywczej.
- Następnie za pomocą tłuczka rozbij mięso na kawałki o grubości około 0,5 cm.
- W małej miseczce wymieszaj czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
- Delikatnie natrzyj przygotowaną mieszanką obie strony rozbitej piersi z kurczaka, a następnie wymieszaj w misce ze świeżym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Wstaw do lodówki na 30 minut (lub do momentu, aż grill osiągnie odpowiednią temperaturę), jednak nie dłużej niż 4 godziny.
- Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do temperatury około 290 stopni Celsjusza i lekko natłuść ruszt grilla.
- Następnie połóż kurczaka na grillu stroną do góry.
- Pierś z kurczaka grilluj przez 1,5 minuty, a następnie odwróć i połóż w innym miejscu na ruszcie. Dzięki temu mięso z zewnątrz będzie lepiej przypieczone.
- Po minucie ponownie odwróć grillowaną pierś z kurczaka i piecz do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa około 70 stopni Celsjusza (stopień wypieczenia mięsa w łatwy i wygodny sposób sprawdzisz za pomocą błyskawicznego termometru do pomiaru temperatury).
- Następnie zdejmij pierś z kurczaka z grilla, połóż na desce do krojenia i pozwól jej odpocząć – odstaw na 7 minut.
- Każdą pierś przekrój 3 razy w poprzek włókien po lekkim skosie.
- Opcjonalnie w trakcie pieczenia piersi, na ruszcie możesz położyć połówki cytrusów, którymi później udekorujesz grillowaną pierś z kurczaka.
- Smacznego!