Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowana pierś z kaczki | Grill360
Grillowana pierś z kaczki
30 min 2 osoby <120 zł

Grillowana pierś z kaczki

Grillowana pierś z kaczki, delikatnie skropiona miodem, ożywiona świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i doprawiona pikantnymi nutami papryki chipotle, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delektuj się wyjątkowym połączeniem chrupiącej skórki i soczystego mięsa – każdy kęs tego dania to prawdziwa rozkosz smakowa. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Mięso z kaczki ze względu na swoje właściwości smakowe i odżywcze jest uznawane za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jest bardziej kaloryczne niż kurczak i indyk, jednak dzięki większej zawartości tłuszczu zachwyca niezwykłą soczystością i kruchością. Ponadto, dzięki grillowaniu na węglu drzewnym zyskuje niepowtarzalny aromat.

Pierś z kaczki jest cennym źródłem białka – spożycie 100 g tego mięsa dostarcza aż 28 g tego cennego składnika odżywczego. Jest także znakomitym źródłem fosforu, żelaza, sodu, magnezu, potasu oraz witamin z grupy A, B i E. Co prawda cała kaczka ze skórką ma nawet 30% tłuszczu, jednak profil kwasów tłuszczowych jest korzystniejszy niż w mięsach czerwonych.

Tłuszcz, który jest nośnikiem smaku sprawia, że grillowana pierś z kaczki smakuje dobrze bez marynaty – wystarczy obficie posypać kawałki mięsa mieszanką soli i pieprzu. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować słodko-pikantny sos z papryki chipotle i miodu. Najważniejsza jest prawidłowa technika grillowania – kaczkę grillujemy w temperaturze około 218 – 232°C, stosując metodę 90/10. Polega ona na opiekaniu mięsa skórką do dołu – dopiero w końcowym etapie odwracamy je na drugą stronę i dopiekamy w wytopionym tłuszczu.

Danie zostało wykonane na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe, który doskonale sprawdza się zarówno do grillowania pośredniego, jak i bezpośredniego. Na ruszcie ułożono półkolisty kamień steatytowy, który równomiernie rozprowadza ciepło i zatrzymuje na swojej powierzchni wytopiony tłuszcz.

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 2 piersi z kaczki (ze skórką)
  • 2 łyżki papryki chipotle w sosie Adobo
  • 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżka mieszanki soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill węglowy Kamado Joe do temperatury około 218 – 232°C, a następnie przesuń cały węgiel wewnątrz grilla na jedną stronę, aby stworzyć warunki do 2-strefowego grillowania. Dolny i górny odpowietrznik pozostaw otwarte.
  2. Użyj ostrego noża, aby przeciąć skórę i warstwę tłuszczu, ale nie mięso (najlepiej robić to, gdy pierś z kaczki jest zimna).
  3. Dopraw skórę i miąższ mieszanką soli z pieprzem.
  4. Ułóż przygotowaną kaczkę na grillu skórką do dołu i pozwól jej stopniowo się opiekać. W tym przepisie wykorzystujemy metodę 90/10, co oznacza że mięso przez większość czasu będzie grillowane skórką do dołu, co nada jej wyjątkowej chrupkości.
  5. Zamknij pokrywę, aby naturalny aromat węgla drzewnego zwiększył walory smakowe mięsa na ruszcie i grilluj przez około 10 minut. Od czasu do czasu możesz otworzyć pokrywę, aby obserwować postępy.
  6. Gdy tłuszcz będzie już wytopiony, a skóra stanie się chrupiąca, odwróć kaczkę i przysmaż na wytopionym wcześniej tłuszczu. Grilluj na tej stronie przez 1-2 minuty, aż osiągniesz temperaturę wewnętrzną około 57°C.
  7. Przygotuj sos do kaczki, mieszając limonkę, miód i paprykę chipotle w zalewie.
  8. Zdejmij smażone piersi kaczki z grilla i pozwól im odpocząć przez 5-10 minut przed pokrojeniem.
  9. Pokrój mięso pod lekkim skosem.
  10. Podawaj z sosem z boku lub pod mięsem, by nie stracić chrupiącej skóry.
  11. Grillowana pierś z kaczki jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzony ryż z kaczką 90 min 2 osoby Wędzony ryż z kaczką
Jak grillować pierś z kaczki? 60 min 2 osoby Wideo Jak grillować pierś z kaczki?
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *