Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Gazpacho z grillowanych warzyw - Przepisy Grill360
Gazpacho z grillowanych warzyw
45 min 2 osoby <60 zł

Gazpacho z grillowanych warzyw

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 3 średnie papryki
  • 2 średnie obrane czerwone cebule
  •  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki posiekanych liści bazyli
  • 1 łyżka octu sherry lub octu balsamicznego
  • 1/4 łyżeczki Tabasco
  • ½ ogórka sałatkowego obranego przekrojonego wzdłuż i bez pestek
  • 125 ml kwaśnej śmietany ( 20% )

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać grilla do średniej temperatury ( 175 – 230 C )
  2. Usunąć z pomidorów szypułki, przekroić je na pół i usunąć nasiona. Paprykę pokroić wzdłuż na szerokie paski, oczyścić z nasion i umyć. Cebulę pokroić w krążki szerokości centymetra.
    Dwa paski papryki i dwa plastry cebuli odłożyć do lodówki, przydadzą się później do dekoracji. Pozostałe warzywa ( paprykę, pomidory i cebulę ) posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.
  3. Przed grillowaniem pamiętamy aby starannie oczyścić ruszt grilla. Pomidory i paprykę grillujemy 7-10 minut w średniej temperaturze metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie. Grillujemy do momentu aż na skórce pojawią się pęcherzyki a miąższ będzie miękki. W czasie grillowania obracamy 1-2 razy aby warzywa się równomiernie upiekły. W tym samym czasie grillujemy krążki cebuli aż zbrązowieją i będą chrupkie.
    Wszystko zdejmujemy z grilla i studzimy.
  4. Grillowane i ostudzone warzywa zmiksować z sokiem pomidorowym. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc .
  5. Sprawdzić konsystencję schłodzonego puree warzywnego. Jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczyć z sokiem pomidorowym. Dodać posiekaną bazylię, ocet i tabasco. Doprawić wedle upodobań solą i pieprzem.
  6. Pozostawione krążki cebuli i papryki siekamy drobno wraz z ogórkiem.
  7. Gazpacho schłodzone lub w temperaturze pokojowej wlewamy do miseczek do zupy. Podajemy ozdobione kleksem kwaśnej śmietany, posiekanymi warzywami oraz liśćmi bazylii.

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha