Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Fit grillowanie - Jak grillować zdrowo i dietetycznie? - Porady Grill360
Fit grillowanie – Jak grillować zdrowo i dietetycznie?

Fit grillowanie – Jak grillować zdrowo i dietetycznie?

Bycie fit, to nie tylko uprawianie sportu, ale przede wszystkim zdrowe i racjonalne odżywianie. Moda na “fit życie”, to na szczęście nie tylko puste frazesy, ale trend, który ciągnie za sobą wiele sfer życia, wkrada się do naszej kuchni i robi w niej zdrowe rewolucje.

Skoro o kuchni mowa, przyjrzyjmy się naszemu codziennemu menu. Jeśli przejadły ci się sałatki i ryby gotowane na parze i chciałbyś wreszcie urozmaicić swój posiłek o coś konkretnego, wykorzystaj grilla do przygotowania swojego fit posiłku.

Istnieje jednak kilka zasad, których warto się trzymać przy zdrowym grillowaniu i o których nie powinniśmy zapominać.

Fit grillowanie – Smacznie i zdrowo!

Po pierwsze pamiętajmy o przestrzeganiu czasu grillowania. Ciemna, przypieczona skórka na bakłażanie nie wygląda apetycznie i nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Lepiej więc pół godziny wcześniej rozgrzać grilla i na ciepły już ruszt wrzucać kolejne przysmaki, co jakiś czas je obracając. Warzywa i owoce będą gotowe w kilka minut, mięso czy ryba potrzebuje odrobinę więcej cierpliwości.

Nie zapominajmy o przyprawach! To właśnie one są esencją całego dania i nadają mu zupełnie nowy wymiar. Ryba przyprawiona na ostro, albo cukinia w marynacie z oliwy z oliwek będą smakowitą odmianą.

Uważajmy na słabej jakości brykiet, unikajmy też grillowania na otwartym ogniu. Wówczas jedzenie szybko może nam się przypalić i zamiast zdrowego posiłku otrzymamy danie nafaszerowane toksynami.

Co najlepiej wybrać?

Klasyką grillowania jest oczywiście mięso: karkówka, boczek, kiełbasa. Jednak jeśli chcemy zachować swoją smukłą sylwetkę, powinniśmy zrezygnować z wieprzowiny. Zamiast tego rodzaju mięsa zdecydujmy się na drób, ryby i warzywa. Są tak samo (a dla niektórych nawet bardziej) smaczne i o wiele mniej kaloryczne. Dla porównania grillowana kiełbasa śląska ma ok. 200 kcal, a grillowana pierś z kurczaka ok. 90 kcal.

Fit grillowanie – na ruszcie sprawdzą się również: bakłażan, papryka, cukinia, pieczarki, cebula, pomidory  i szparagi. Grillowane warzywa są lekkostrawne i zawierają dużo błonnika, który jest zbawienny dla naszego organizmu.

Przyszła ochota na coś słodkiego? Nie bójmy się eksperymentować! W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się grillowane owoce: ananas, truskawki, brzoskwinie, jabłka czy gruszki. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzą bardzo smaczny i zdrowy deser lub przekąskę przed lub po treningu.

Jedzenie wpływa na naszą sylwetkę i tylko my możemy mieć nad tym kontrolę. Jeśli chcesz by od tej pory twoje menu było mniej monotonne, a przy tym smaczne i zdrowe – zacznij grillować!

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla