Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Fit burger z grilla z wegańskim majonezem | Grill360
Fit burger z grilla
30 min >5 osób <60 zł

Fit burger z grilla

Szukasz zdrowego pomysłu na danie główne? Polecamy fit burgery z grilla! Soczyste mięso z kurczaka wymieszane ze startą marchewką i natką pietruszki, z dodatkiem siemienia lnianego i płatków drożdżowych, które nadają delikatny, serowy posmak. Całość podana z chrupiącymi warzywami. Sprawdź ten przepis!

„Fit burgery z grilla bardzo łatwo uformujesz, jeśli natłuścisz dłonie olejem. Dzięki temu mięso z kurczaka będzie ładnie odchodziło. Możesz także formować kotlety, używając specjalnej prasy do burgerów.” Justyna Mądro

Do przygotowania fit burgerów z grilla będzie nam potrzebne mielone mięso z filetów z kurczaka. W większości mięsnych sklepów możesz poprosić o zmielenie filetów, dzięki czemu nasze burgery będą niskokaloryczne. Jedyny tłuszcz, który dodamy, to olej z pestek winogron w majonezie wegańskim. Ten składnik możesz pominąć, zastąpić go np. passatą pomidorową albo dobrej jakości ketchupem.

Nieaktywne płatki drożdżowe to doskonałe źródło smaku umami, ale nie tylko. Zawierają mnóstwo witamin: są bogate w witamy z grupy B, żelazo, wapń i magnez. Z kolei siemię lniane jest bogate w błonnik i zdrowe kwasy omega 3. Małosolne ogórki i czerwona cebula dodadzą naszym fit burgerom chrupkości i delikatnie przełamią teksturę dania.

Z podanego 1 kg mięsa uzyskasz około 6 kotletów do burgerów, jeśli potrzebujesz mniejszą ilość, dostosuj odpowiednio proporcje składników. Jeżeli chcesz uformować idealne burgery, możesz skorzystać z prasy do burgerów. Burgery zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse 1000.

Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!

Składniki

  •  Składniki na kotlety do fit burgerów (6 porcji)
  • 1 kg mięsa mielonego z filetów kurczaka
  • 6 bułek pełnoziarnistych
  • 3 małe marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  •  świeżo mielony pieprz do smaku
  •  
  •  Dodatki do fit burgerów
  • 1 sałata rzymska
  • 3 ogórki małosolne (lub konserwowe)
  • 2 pomidory
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 opakowanie kiełków koniczyny (lub dowolnych)
  •  
  •  Składniki na majonez wegański
  • 1 puszka ciecierzycy (będzie nam potrzebna odsączona woda z puszki)
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 0,5 łyżeczki soli
  •  świeżo mielony pieprz
  •  
  •  Dodatkowo
  •  olej (do natłuszczenia rąk)
  •  ketchup lub passata (do posmarowania górnej części bułki)
  •  blender do przygotowania majonezu wegańskiego

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do wykonania fit burgerów z grilla w wersji z filetem z kurczaka.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
  3. Natkę pietruszki pokrój drobno.
  4. Przygotuj składniki: mielone mięso z kurczaka, startą marchewkę, pokrojoną pietruszkę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, siemię lniane i nieaktywne płatki drożdżowe. Płatki drożdżowe nadadzą nam delikatny serowy posmak oraz zagęszczą mięso.
  5. Wszystkie składniki na fit burgery wymieszaj ze sobą.
  6. Wymieszane mięso z kurczaka dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Dłonie natłuść olejem, dzięki temu mięso nie będzie się do nich kleiło. Uformuj kotlety do fit burgerów – z podanej ilości mięsa powinieneś otrzymać około 6 kotletów, w zależności, jakiej grubości i wielkości chcesz je przygotować.
  8. Ruszt grilla elektrycznego rozgrzej do 200 stopni.
  9. Uformowane mięso na fit burgery układaj na rozgrzanym do 200 stopni ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez 7 minut.
  10. Po tym czasie podnieś pokrywę grilla i umieść na ruszcie na około 2 minuty przekrojone połówki bułek, aby stały się chrupiące. W tym czasie odwróć mięso do burgerów na drugą stronę i grilluj przez kolejne 7 minut (czas grillowania może być nieco dłuższy/krótszy w zależności od tego, jakiej grubości są kotlety na fit burgery).
  11. W tym czasie pokrój czerwoną cebulę w krążki.
  12. Pokrój ogórki małosolne (poza sezonem możesz użyć ogórków konserwowych lub kiszonych).
  13. Pokrój pomidory w talarki.
  14. Przygotuj majonez wegański: odsączoną wodę z ciecierzycy przelej do wysokiego naczynia, dodaj nieaktywne płatki drożdżowe, sól, pieprz i 2 łyżeczki cytryny. Ubijaj chwilę blenderem na najwyższych obrotach, aby uzyskać piankę.
  15. Do przygotowanej pianki z wody ciecierzycy wlewaj powoli olej z pestek winogron. Cały czas ubijaj blenderem – majonez szybko zgęstnieje (jeśli majonez nie zgęstniał od razu, schowaj go do lodówki na kilkanaście minut i ubijaj znowu).
  16. Majonezem posmaruj spód przypieczonej bułki.
  17. Na tak przygotowany spód układaj dodatki: sałatę rzymską, gotowy kotlet z kurczaka, czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, kiełki koniczyny. Górę bułki możesz posmarować ketchupem lub passatą pomidorową. Złóż całość.
  18. Fit burger z grilla gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *