Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny
Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny
30 min 2 osoby

Domowy Biały Sos Barbecue – idealny do grillowanego kurczaka i wieprzowiny

Sosy barbecue, nazywane w skrócie „sosami BBQ”, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Gotowy sos można kupić w sklepie i zrobić samemu, i waśnie ten zrobiony w domu smakuje najlepiej.

Składniki

  • 1 duża obrana cebula
  • 2 średnie obrane ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml majonezu sałatkowego
  •  mała garść grubo posiekanych świeżych listków estragonu
  • 4 łyżki octu jabłkowego ( 5% )
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki średnio ostrego sosu chilli
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać drobno na miazgę. Masło rozpuścić w garnuszku na średnim ogniu, dodać cebulę z czosnkiem i dusić 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i ciągu 3-4 minut zredukować do połowy, od czasu do czasu mieszając.
  3. Zdjąć garnek z ognia, ostudzić zawartość przez 10 minut, następnie dodać pozostałe składniki sosu.
  4. Gotowy sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Należy spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić. Przed podaniem gotowy sos zamykamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aby się schłodził. Sos można przechowywać w lodówce przed 10-14 dni.
  5. Sos idealne smakuje z grillowanym drobiem i wieprzowiną. 🙂

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla