Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Przepis na pyszny deser z grilla - Gorfy z owocami jagodowymi Grill360
Deser z grilla na walentynki
45 min 4 osoby <60 zł

Deser z grilla na walentynki

Przedstawiamy przepis na deser z grilla Weber. Tym razem będą to gofry z owocami jagodowymi. Pyszne danie, idealne na walentynki!

Składniki

  • 50 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku do ciast
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g brązowego cukru
  • 5 jajek
  • 450 ml mleka
  • 450 ml śmietany
  • 100 g porzeczek lub innych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych
  •  masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. W kuchni:
  2. Stop mało na wolnym ogniu
  3. Za pomocą miksera ręcznego połącz mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukier brązowy i waniliowy. Dodawaj po jednym jajku a następnie dodaj mleko i śmietanę. Na koniec wlej masło i mieszaj masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Umyj owoce, wymieszaj je ostrożnie z ciastem.
  5. Na grillu:
  6. Przygotuj grill do pracy metodą bezpośrednią, rozgrzewając go do temperatury ok. 180 stopni. Połóż patelnię do gofrów i sandwiczy z systemu GBS i  rozgrzewaj ją przez 5-8 minut.
  7. Podziel ciasto na cztery części dokładnie przykrywają powierzchnie, zamknij płytę do gofrów i piecz przez 6-8 minut, aż ciasto zezłoci się po obu stronach.
  8. Gdy gofry się upieką, połóż je na ruszcie aby nie straciły chrupkości. Podawaj ze świeżymi owocami lub cukrem pudrem.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla