Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Czosnek - jego rola w grillowaniu - Porady Grill360
Czosnek – jego rola w grillowaniu

Czosnek – jego rola w grillowaniu

Nie każdy przepada za czosnkiem. Nic dziwnego, jest to bowiem roślina o specyficznym smaku i zapachu, którego później trudno się pozbyć. Nikt jednak nie zmusza nas do spożywania go w surowej postaci (choć taki właśnie posiada właściwości lecznicze i uznawany jest za naturalny antybiotyk).

Wiele osób wykorzystuje czosnek do smażonych, gotowanych lub pieczonych potraw, które dzięki niemu nabierają wyjątkowego smaku i aromatu, ale nie w takim natężeniu, jak jego nieprzetworzona wersja.

Czosnek – jego rola w grillowaniu

Czosnek w wielu domach jest jednym z podstawowych składników potraw przyrządzanych na grillu. Stosuje się go zarówno jako dodatek do warzyw, ryb, jak i mięsa różnego rodzaju wrzucanego na ruszt. Po obróbce termicznej jest właściwie niewyczuwalny, ale dzięki wysokiej temperaturze zmienia smak potraw, nadając im tym samym charakteru. Jeśli chcemy, aby danie tylko przeszło smakiem czosnku, wystarczy wysmarować nim naczynie, w którym będzie pieczone. W ten sposób zapobiegniemy nadmiernemu przedostawaniu się przyprawy do mięsa czy ryby, ale nie pozbawimy jej całkiem dodatku czosnku.

Wiele osób obawia się o nieprzyjemny zapach, jaki powoduje spożywanie czosnku. Nauczyliśmy się jednak radzić sobie i z tym. Doświadczenie pokazuje, że przykry zapach może zwalczać żucie kminku lub fasoli szparagowej. Z dłoni bez większego problemu usuniemy go za pomocą soku z cytryny lub przy użyciu kwasku cytrynowego. Nie musimy także martwić się tym, że naczynia i sztućce przejdą aromatem czosnku. Wystarczy wiedzieć, że materiałem, który może go wchłonąć jest drewno. Do przyrządzania potraw zawierających czosnek używajmy zatem metalowych łyżek, a drewniane zostawmy do innych dań.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla