Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Curry - jak przygotować własne? Porady na Grill360
Własne curry – jak przygotować?

Własne curry – jak przygotować?

Ostatnimi czasy popularne w naszym kraju stały się potrawy egzotyczne, pochodzące z kuchni azjatyckiej. Ta charakteryzuje się intensywnością smaków i bogactwem przypraw, za których kolebkę od lat uznawane są Indie.

Jedną z bardziej znanych, częściej używanych i intensywniejszych przypraw pochodzących z tego zakątka świata jest curry. Jest to uniwersalna przyprawa, którą można łączyć zarówno z warzywami, jak i z mięsem, rybami i owocami morza. Również tymi przyrządzanymi na grillu. Dzięki takiej obróbce termicznej mięso “wchłonie” smak i aromat curry, nadając potrawie wyrazistego smaku.

Curry jest dostępna w każdym sklepie. Można ją jednak przygotować samodzielnie, łącząc wiele przypraw, zarówno tych popularnych, które na co dzień posiadamy w kuchni, jak i tych mniej znanych. Możemy łączyć ze sobą od kilku nawet do kilkudziesięciu rodzajów przypraw. Ilość poszczególnych składników i ich proporcje to kwestia indywidualna, dlatego można je dobierać wedle własnych upodobań kulinarnych.

Niektóre rodzaje curry zawierają także ziarna czarnej gorczycy oraz kozieradki, które są trudno dostępne w naszym kraju. Można je jednak zamówić przez Internet lub znaleźć w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Ciekawą odmianą curry jest jej lankijska wersja. To właśnie ona przewiduje wykorzystanie tych mniej typowych składników.

Przygotowuje się ją na bazie prażonego ryżu, który później przeciera się w moździerzu z pozostałymi składnikami. W zależności od stopnia uprażenia (na kolor lekko brązowy lub ciemniejszy) możemy uzyskać dwie odmiany przyprawy: prażoną oraz jasną. Ta przyprawa będzie dobrym dopełnieniem wielu grillowanych potraw.

Składniki

  •  kurkuma
  •  kmin rzymski
  •  cynamon
  •  kardamon
  •  kolendra
  •  czarny pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  •  goździki
  •  pieprz cayenne
  •  suszony imbir
  •  koper włoski

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla