Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Cukinia z grilla - Jak przygotować? - Porady Grill360
Cukinia z grilla – Jak przygotować?
45 min 4 osoby <30 zł

Cukinia z grilla – Jak przygotować?

Lipiec pomału dobiega końca, przed nami sierpień. A druga połowa lata oznacza jedno – rozpoczęcie sezonu na cukinię. Pasztet, leczo, cukinia duszona, pieczona i na surowo, dodatek do sałatki czy też popularne placki. Sposobów przygotowywania jest wiele. My oczywiście polecamy cukinię przyrządzoną na grillu.

To warzywo pochodzące z terenów Ameryki Południowej jest popularne nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak. Jest również chętnie wybierane ze względu na witaminy i minerały, jakie są w niej zawarte.

Warzywo bogate w witaminy

Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, znana jest z dużej zawartości witaminy z grup: A, B, K oraz C. Dlaczego są one tak ważne? Witaminy z grupy B są niezbędne do właściwej pracy naszego mózgu. Wspomagają również trawienie. Z kolei witamina A doskonale wpływa na nasz wzrok oraz na naszą odporność. Podobnie zresztą jak witamina C, która dodatkowo sprzyja naszym zębom oraz pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza. Z kolei witamina K zapobiega uciążliwemu gromadzeniu się wody w naszym organizmie. Ale na tym nie koniec. Cukinia jest ponadto bogata w wapń, sód czy chociażby w jod. Wszystkich dbających o linię z pewnością ucieszy informacja, że 90% zawartości tego warzywa to woda, a jej szacunkowa wartość kaloryczna to 15 kcal na 100 g!

Cukinia z grilla do dobry dodatek do popularnego mięsa, ale też doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan. To warzywo bardzo dobrze komponuje się z wyrazistymi przyprawami, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie na przykład marynaty czosnkowej. Jak ją przyrządzić? Nic prostszego!

Składniki

  •  cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Dwa ząbki czosnku miksujemy z solą (najlepiej morską), pieprzem (dobrze sprawdzi się czarny, świeżo zmielony) i z około ¼ szklanki oliwy z oliwek.
  2. Cukinię kroimy wedle uznania, albo w podłużne paski, albo dzielimy ją na krążki.
  3. Tak przygotowane warzywo smarujemy naszą marynatą i odkładamy na około 20 – 30 minut.
  4. Następnie wykładamy cukinię na rozgrzany wcześniej grill i pieczemy ją przez 10 – 15 minut (ważne! z każdej strony), aż do uzyskania lekko brązowego koloru i miękkości.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla