Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Przepis na chipsy z wędzonych buraków | Grill360
Chipsy z wędzonych buraków
8h 2 osoby <30 zł

Chipsy z wędzonych buraków

Wypróbuj przepis na chipsy z wędzonych buraków – oryginalną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych przekąsek. Ta prosta, a jednocześnie wyjątkowa przekąska z pewnością zdobędzie uznanie Twojego podniebienia i zaskoczy Cię swoim intensywnym smakiem.

Wędzone buraki, delikatnie pokrojone i poddane magicznej transformacji w wędzarni Borniak, stają się chrupiącymi chipsami, które doskonale łączą w sobie słodki smak buraka z subtelnym aromatem dymu. Przygotowanie chipsów z wędzonych buraków jest niezwykle łatwe i satysfakcjonujące. Gotowe chipsy świetnie sprawdzą się jako lekka przekąska na imprezach, czy też zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słonych chrupek. Przekonaj się, jak łatwo można przekształcić proste warzywo w wyjątkową przekąskę, która zaskoczy Twoje podniebienie i zachwyci wszystkich smakoszy. Gotów na kulinarne wyzwanie? Zaczynamy!

Wskazówka: W przepisie użyjemy jedynie bulw buraków. Odcięte liście możesz natomiast wykorzystać do przygotowania pysznej botwinki. Sprawdź również przepis na chipsy jabłkowe, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom słodkich owoców.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 l wody
  • 300 g cukru
  •  trochę glazury cukrowej (cukier puder zmieszany z bardzo małą ilością wody)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Liście odcinamy i odkładamy na bok.
  3. Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 3-5 mm, pozostawiając skórkę. Tak przygotowane plastry wkładamy do zaparzenia we wrzącej wodzie z cukrem na kilka minut, a następnie pozostawiamy do wyschnięcia na dobrą godzinę.
  4. Następnie plastry układamy na perforowanych misach.
  5. Wędzarnię rozgrzewamy do 70°C i suszymy buraki około 8 godzin lub dłużej w zależności od grubości plastrów – przy czym, przez pierwsze 20 minut dodajemy trochę dymu za pomocą generatora dymu i programu wędzenia.
  6. Na koniec plastry smarujemy odrobiną glazury cukrowej i pozostawiamy do wyschnięcia.
  7. Gotowe chipsy przechowujemy w zamykanym pojemniku.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone udka gęsi z buraczkami 90 min 2 osoby Wędzone udka gęsi z buraczkami
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym 30 min 2 osoby Wideo T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *