Cebulowe burgery z grilla
Jesteś gotowy na kulinarne wyzwania? Poznaj przepis na cebulowe burgery z grilla! Soczyste mięso wołowe, aromatyczna, lekko słodka cebula i wyjątkowe dodatki sprawią, że ten przepis stanie się Twoim ulubionym.
Dziś przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie przepis, który z pewnością zaskoczy Twoje podniebienie – cebulowe burgery z grilla! To nietypowe danie to nowa odsłona klasycznych burgerów, która łączy w sobie soczystość wołowiny, delikatną słodycz grillowanej cebuli i kremową konsystencję domowego sosu burgerowego. Wszystkie składniki tworzą spójną kompozycję smaków, która na długo pozostanie w pamięci Twoich gości.
Bazą tego przepisu są grillowane krążki cebuli, przygotowane na płycie żeliwnej. Cebula, dzięki powolnemu grillowaniu, nabiera naturalnej słodyczy, która doskonale równoważy bogaty smak wołowiny i roztapiającego się sera. Całość dopełnia domowy sos burgerowy. Jego kremowa konsystencja powstała z majonezu, ketchupu, przyprawy relish, octu, cukru i soli. Składniki doskonale komponują się ze sobą, dodając burgerom wyjątkowego charakteru. Cebulowe burgery z grilla przygotowane zostały na cyfrowym grillu węglowym i wędzarni Masterbuilt Gravity Series 800, co gwarantuje doskonałe rezultaty i niezapomniany smak. Warto wspomnieć, że ten model amerykańskiego producenta Masterbuilt został wyposażony w płytę żeliwną, dlatego do wykonania tego przepisu, nie musisz jej dodatkowo dokupować.
Zainspiruj się naszym przepisem na cebulowe burgery z grilla i przekonaj się, jak łatwo można przygotować wyjątkowe danie, które zachwyci zarówno wielbicieli klasycznych smaków, jak i miłośników kulinarnych eksperymentów. Nie czekaj dłużej – wypróbuj już dziś!
Zobacz również: Cyfrowy grill węglowy i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 800 [RECENZJA]
Składniki
- 2 duże cebule
- 4 plastry sera
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/2 szklanki octu winnego białego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki przyprawy relish
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej grill węglowy Masterbuilt do temperatury około 205°C.
- Majonez, ketchup, relish, ocet, cukier i sól wymieszaj, aby przygotować sos.
- Cebule pokrój na 8 plastrów o grubości około 0,5 cm. Podczas krojenia uważaj, aby krążki każdego plasterka nie rozpadły się.
- Płytę żeliwną natłuść oliwą.
- Krążki cebulowe umieść na ruszcie.
- Cebulę smaż przez około 15 minut z każdej strony, aż będzie miękka i skarmelizowana.
- Następnie podziel mięso mielone na 8 porcji i uformuj cienkie placki do burgerów.
- Mięso umieść na grillu, dopraw pieprzem, solą i grilluj przez około 3 minuty.
- Przed odwróceniem posmaruj mięso cienką warstwą musztardy.
- Odwróć burgery – na połowę z nich połóż plasterek sera żółtego.
- Po kolejnych 3 minutach ułóż burgery bez sera na tych z serem, tworząc 4 kanapki.
- Tak przygotowane mięso zdejmij z rusztu.
- Burgery ułóż na grillowanych plastrach cebuli, polej sosem i przykryj kolejnym grillowanym plastrem cebuli.
- Cebulowe burgery z grilla gotowe. Smacznego!