Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym, szpinakiem i serem feta
Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Burgery wołowe z sosem miętowo-majonezowym

Danie można podawać na wiele sposobów i modyfikować według własnej inwencji. Ja postanowiłem zastąpić klasyczne składniki świeżymi akcentami w postaci mięty, fety i szpinaku.

„Burgery wołowe to niezaprzeczalny faworyt podczas każdego grill party. Szybkie, smaczne i sycące.” Michał Dobosz

Składniki

  •  świeże mięso wołowe (np. antrykot, karkówka)
  •  bułki grahamki
  •  sól
  •  pieprz
  •  ser feta
  •  świeże liście szpinaku
  •  cebula czerwona
  •  oliwa z oliwek
  •  ocet balsamiczny
  •  
  •  Sos majonezowo – miętowy:
  •  majonez
  •  świeże liście mięty
  •  świeży kmin rzymski
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacząłem od przygotowania sosu majonezowo – miętowego.
  2. Do majonezu dodałem posiekane, świeże liście mięty i utarty kmin rzymski, przyprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu. Sos wymieszałem i odstawiłem w chłodne miejsce.
  3. Miejsce sałaty zastąpiłem kompozycją świeżych liści szpinaku i czerwonej cebuli. Szpinak starannie opłukałem, cebulę pokroiłem w pióra. Całość skropiłem odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
  4. Na burgery przeznaczyłem najlepszej jakości mięso wołowe, które uformowałem w średniej wielkości burgery. Przed grillowaniem, natarłem je cienką warstwą oleju.
  5. Przygotowałem pieczywo i w tym samym czasie położyłem oba składniki na ruszcie. Bułki ułożyłem na strefie pośredniej grilla, gdzie palniki nie były odkręcone i panowała niższa temperatura. Mięso smażyłem na strefie bezpośredniej, pamiętając o odpowiednim czasie, tj. 2-3 minuty na każdą ze stron. Gdy burgery zaczęły same odchodzić od rusztu, mogłem je odwrócić.
  6. Szczypta soli i pieprz to jedyne przyprawy jakich użyłem.
  7. Kolejno, mięso oprószyłem świeżym serem feta, a grillujące się bułki nasmarowałem wcześniej przygotowanym sosem miętowo – majonezowym i pozwoliłem całości podgrzać się.
  8. Po chwili, na przyrumienionym pieczywie ułożyłem zieleninę, a następnie, gotowe już burgery. Danie ustabilizowałem długimi patyczkami.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka 60 min >5 osób Czosnkowo-parmezanowe skrzydełka z kurczaka
Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Grillowana pierś z kurczaka w boczku 2h 4 osoby Grillowana pierś z kurczaka w boczku