Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Burger z łososiem szarpanym | Grill360
Burger z łososiem szarpanym
30 min 2 osoby <60 zł

Burger z łososiem szarpanym

Czy jest ktoś, kto nie lubi burgerów? My nie znamy takiej osoby! Warto pamiętać, że nie zawsze musimy serwować naszym gościom klasycznego burgera wołowego. Proponowany przez nas burger z łososiem szarpanym i majonezem bazyliowym to naprawdę świetna alternatywa!

Burger z łososiem szarpanym bardzo dobrze smakuje podany w bułkach maślanych typu brioszka. Przed podaniem dania, warto przypiec pieczywo na ruszcie, dzięki temu uzyskamy przyjemnie chrupiącą brioszkę, która posmarowana dodatkiem majonezu bazyliowego i nadziana soczystym łososiem, stworzy naprawdę genialną kompozycję smakową.

Aby przygotować rybę w proponowany przez nas sposób, należy zaopatrzyć się w deskę cedrową. Metodę grillowania na deskach, zapoczątkowali rdzenni Amerykanie, prawdopodobnie grillowali oni w ten sposób ryby i dziczyznę. Przez lata metoda ta była udoskonalana, by wreszcie stać się prawdziwą sztuką grillowania. Obecnie na desce można grillować dosłownie wszystko: drób, warzywa, owoce czy sery.

Sprawdź także: Grillowanie na desce – porady

Burgera przygotowaliśmy na niemieckim grillu gazowym Enders Monroe PRO.

Składniki

  • 400 g łososia ze skórą
  • 50 g majonezu
  • 2 bułeczki brioche burger
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli cytrynowej
  • 1 limonka
  •  liście sałaty

Przygotowanie:

  1. Namocz drewnianą deskę przez około 2 godziny, a następnie połóż na desce łososia skórą do dołu.
  2. Rybę dopraw solą cytrynową i startą skórką z limonki.
  3. Przygotuj strefę pośrednią i bezpośrednią na grillu gazowym. Jeżeli grillujesz na grillu Enders, po prostu ustaw strefę Turbo ZONE na maksymalną moc.
  4. Następnie umieść w strefie grillowania pośredniego drewnianą deskę z łososiem.
  5. Temperatura na grillu powinna wynosić około 160 do 180 stopni. Łosoś jest gotowy po około 30 minutach. Mięso powinno mieć temperaturę około 56 stopni.
  6. 2 minuty przed końcem grillowania ryby, na ruszcie umieść przekrojone połówki bułki i grilluj je około 3 minut.
  7. Do majonezu dodaj podarte w rękach liście bazylii, dopraw sokiem z limonki.
  8. Łososia podziel na kawałki widelcem i podawaj w bułce burgerowej razem z majonezem bazyliowym.
  9. Burger z łososiem szarpanym gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *