Burger śniadaniowy z grilla
Śniadanie z grilla – czy to możliwe? Oczywiście, że tak! Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na burgera śniadaniowego z grilla. Chrupiący chleb tostowy, soczyste mięso, pieczony boczek, grillowany pomidor, a do tego rozpływające się w ustach jajko sadzone. Brzmi kusząco? Wypróbuj burger śniadaniowy z grilla i połącz przyjemność leniwego poranka z aromatem ognia oraz dymu!
Szukasz pomysłu na śniadanie, które będzie czymś więcej niż tylko klasyczną jajecznicą lub owsianką? Śniadanie wcale nie musi być nudne! Burger śniadaniowy z grilla to danie, które zamieni Twój tradycyjny posiłek w prawdziwą, poranną ucztę. Burger śniadaniowy to również doskonały sposób na połączenie ulubionych smaków poranka – jajka, boczku, chrupiącego chleba i soczystego mięsa z niepowtarzalnym aromatem, jaki daje grill. To śniadanie doda Ci energii na cały dzień. Co najważniejsze – wszystko przygotujesz na grillu węglowym. Od teraz nie musisz czekać do obiadu lub kolacji, aby poczuć smak idealnie upieczonego burgera – możesz się nim cieszyć o każdej porze!
Przepis został przygotowany na cyfrowym grillu węglowym Masterbuilt Gravity Series 800. Model został wyposażony w płytę żeliwną, stworzoną z myślą o smażeniu burgerów i dodatków do nich. Na idealnie płaskiej powierzchni wszystkie składniki grillują się perfekcyjnie, zachowując soczystość i chrupkość.
Zobacz także: Cyfrowy grill węglowy i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 800 [RECENZJA]
Składniki
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1/2 kg boczku
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki masła
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Grill węglowy Masterbuilt rozgrzej do temperatury około 177 stopni Celsjusza.
- Z mielonej wołowiny uformuj 4 duże burgery.
- Następnie to samo zrób z mieloną wieprzowiną.
- Wszystkie burgery dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
- Mięso smaż na płycie żeliwnej przez 8-10 minut z każdej strony lub do średniego stopnia wysmażenia.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Usmażone burgery zdejmij z patelni i odłóż na talerz, aby chwilę odpoczęły.
- Boczek pokrój na paski i podsmaż na grillu do pożądanej chrupkości.
- Pomidory pokrój w plastry i smaż przez 30 sekund z każdej strony.
- Po upieczeniu zdejmij pomidory z rusztu.
- Kromki chleba posmaruj masłem i opiekaj na płycie żeliwnej z każdej strony przez 2-4 minuty.
- Następnie na płytę żeliwną dodaj odrobinę masła, wbij jajka i usmaż.
- Po przygotowaniu wszystkich składników, rozpocznij składanie burgerów śniadaniowych.
- Kromkę chleba posmaruj majonezem.
- Następnie układaj: mięso wołowe, boczek, mięso wieprzowe, ponownie boczek, plasterek pomidora, cebulę, jajko, majonez i kromkę chleba na wierzch.
- Burger śniadaniowy z grilla gotowy – smacznego!