Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? ?? Burger po grecku z grilla | Grill360
Burger po grecku z grilla
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Burger po grecku z grilla

Burger po grecku z grilla w nieco innym wydaniu. W tym przepisie zamiast klasycznych bułek do burgerów, użyjemy puszystych chlebków pita. Mięso podamy w towarzystwie oliwek, sosu tzatziki i szpinaku. Doskonały pomysł na grilla z przyjaciółmi!

„Mięso do burgerów możemy uformować dowolnie – kotlet może być grubszy lub cieńszy. W tym przypadku warto przygotować nieco cieńsze kotlety, ponieważ będziemy umieszczać je w chlebku pita.” Kacper Salzman

Ciekawa odmiana od klasycznych burgerów – prezentujemy przepis na burgera po grecku z dodatkiem oliwek, szpinaku, sosu tzatziki oraz pity! Jeżeli chcesz zaskoczyć gości i przygotować znaną klasyczną potrawę z grilla, wypróbuj ten przepis. Pamiętaj o tym, aby do mięsa dodać oliwki dobrej jakości, dzięki czemu podkreślisz jego smak. Sos tzatziki przygotowujemy natomiast na jogurcie greckim, który jest niezwykle gęsty i aksamitny. Zagwarantuje on doskonałą teksturę w naszym sosie.

Sprawdź także: Inne nasze przepisy na burgery z grilla

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 140 g oliwek
  • 100 g sera feta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g szpinaku
  • 1 ogórek
  • 1 cytryna (sok z połówki cytryny)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 chlebków pita
  • 10 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Do mięsa mielonego dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
  2. Oliwki drobno siekamy.
  3. Ogórka wraz ze skórką ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie solimy. Po chwili odciskamy całą wodę.
  4. Burgery formujemy rękami, biorąc pod uwagę wielkość pity, tak, aby mięso miało podobną średnicę.
  5. Odciśnięte i starte ogórki przekładamy do miseczki z jogurtem greckim. Dodajemy zmiażdżony czosnek i sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Burgery olejujemy i solimy z obydwu stron.
  7. Grill rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
  8. Burgery przekładamy na rozgrzany ruszt i grillujemy  1 minutę z każdej strony metodą bezpośrednią.
  9. Po tym czasie przekładamy burgery do strefy pośredniej i rozkruszamy na nie ser feta. Grillujemy jeszcze 6–8 minut.
  10. W tym czasie na grillu umieszczamy też chlebki pita i grillujemy 2 minuty z każdej strony.
  11. Pitę układamy na drewnianej desce i przekrawamy przez środek.
  12. W środku umieszczamy tzatziki, burgera z serem feta oraz liście szpinaku.
  13. Burger po grecku z grilla gotowy!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle

Komentarze (1)

  1. Testowałem przepis. ? Burgery wyszły rewelacyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *