Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Bliny z kawiorem | Grill360
Bliny z kawiorem
30 min 4 osoby <120 zł

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem to propozycja, która świetnie się sprawdzi, jako imprezowa przekąska. Delikatne, puszyste placki z krabowym mięsem, uzupełnione kremową śmietaną kwaśną i delikatnym kawiorem. To wyrafinowane danie z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i szybko zniknie z talerzy. Gotowy na zupełnie nowe kulinarne doznania?

Bliny, czyli drożdżowe placki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej, zgodnie z tradycją spożywane w okresie Maselnicy (tygodnia ostatkowego). Są głęboko zakorzenione w tradycjach kultury ruskiej – tę potrawę podaje się m.in. matkom po porodach, czy pielgrzymom. Spożywane zarówno bez dodatków, jak i z gotowanymi rybami, ze śmietaną, z marynowanymi grzybami, a nawet na słodko.

W tym przepisie przedstawiamy bliny z kawiorem i mięsem krabowym. Te delikatne i puszyste placki, zwykle przyrządzane z mąki, mleka i jajek, staną się jeszcze bardziej wyrafinowane dzięki dodatkowi krabowego mięsa, które dodaje im niepowtarzalnego smaku i tekstury. Natomiast kawior wprowadza do tego dania subtelny, słodko-słony smak, który doskonale komponuje się z delikatnością blinów. Razem tworzą one harmonijną mieszankę smaków, która urzeka zmysły.

Bliny z przepisu przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – konieczne będzie zastąpienie połówki rusztu żeliwną płytą do grillowania, która umożliwi szybkie i równomierne upieczenie z obu stron. Opiekanie placuszków na dobrze nagrzanej płycie zajmuje zaledwie 45 sekund z każdej strony, dzięki czemu nawet proces przygotowania dużej ilości porcji będzie szybki. Bliny zdjęte z grilla wystarczy udekorować kawiorem i kwaśną śmietaną i gotowe!

Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!

Składniki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kg rozdrobnionego mięsa krabowego (z puszki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masła (niesolonego i roztopionego)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki kawioru

Przygotowanie:

  1. Ustabilizuj temperaturę swojego grilla Kamado Joe na poziomie około 230°C. Przygotuj go do bezpośredniego grillowania i połówkę rusztu żeliwną płytą.
  2. W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajka i roztopione masło. Ubijaj, aby dokładnie połączyć.
  4. Stwórz zagłębienie w suchych składnikach i stopniowo wlewaj mokre składniki, cały czas ubijając, aby wszystko dokładnie połączyć.
  5. Gdy ciasto jest gotowe, delikatnie wmieszaj mięso krabowe. Upewnij się, że nie ubijasz zbyt długo – w cieście powinny być widoczne małe kawałki mięsa.
  6. Nasmaruj żeliwną powierzchnię do grillowania olejem i nałóż na nią niewielką ilość ciasta, około 2 łyżek. Grilluj przez 45 sekund. Gdy zaczniesz widzieć małe bąbelki w cieście, odwróć je i gotuj kolejne 45 sekund.
  7. Wysmaruj powierzchnię ponownie olejem i kontynuuj przygotowywanie dowolnej liczby blinów.
  8. Przenoś gotowe bliny na półmisek i udekoruj każdą sztukę odrobiną śmietany kwaśnej, kawioru i posiekanym szczypiorkiem.
  9. Bliny z kawiorem gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas 30 min >5 osób Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Grillowane szaszłyki z krewetek 3h 4 osoby Grillowane szaszłyki z krewetek
Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym 60 min 2 osoby Wideo Domowe placki ziemniaczane z grilla, z sosem jogurtowo szczypiorkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *