Bliny z kawiorem
Bliny z kawiorem to propozycja, która świetnie się sprawdzi, jako imprezowa przekąska. Delikatne, puszyste placki z krabowym mięsem, uzupełnione kremową śmietaną kwaśną i delikatnym kawiorem. To wyrafinowane danie z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach i szybko zniknie z talerzy. Gotowy na zupełnie nowe kulinarne doznania?
Bliny, czyli drożdżowe placki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej, zgodnie z tradycją spożywane w okresie Maselnicy (tygodnia ostatkowego). Są głęboko zakorzenione w tradycjach kultury ruskiej – tę potrawę podaje się m.in. matkom po porodach, czy pielgrzymom. Spożywane zarówno bez dodatków, jak i z gotowanymi rybami, ze śmietaną, z marynowanymi grzybami, a nawet na słodko.
W tym przepisie przedstawiamy bliny z kawiorem i mięsem krabowym. Te delikatne i puszyste placki, zwykle przyrządzane z mąki, mleka i jajek, staną się jeszcze bardziej wyrafinowane dzięki dodatkowi krabowego mięsa, które dodaje im niepowtarzalnego smaku i tekstury. Natomiast kawior wprowadza do tego dania subtelny, słodko-słony smak, który doskonale komponuje się z delikatnością blinów. Razem tworzą one harmonijną mieszankę smaków, która urzeka zmysły.
Bliny z przepisu przygotowano na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – konieczne będzie zastąpienie połówki rusztu żeliwną płytą do grillowania, która umożliwi szybkie i równomierne upieczenie z obu stron. Opiekanie placuszków na dobrze nagrzanej płycie zajmuje zaledwie 45 sekund z każdej strony, dzięki czemu nawet proces przygotowania dużej ilości porcji będzie szybki. Bliny zdjęte z grilla wystarczy udekorować kawiorem i kwaśną śmietaną i gotowe!
Zobacz też: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kg rozdrobnionego mięsa krabowego (z puszki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masła (niesolonego i roztopionego)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki kawioru
Przygotowanie:
- Ustabilizuj temperaturę swojego grilla Kamado Joe na poziomie około 230°C. Przygotuj go do bezpośredniego grillowania i połówkę rusztu żeliwną płytą.
- W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce połącz mokre składniki: mleko, jajka i roztopione masło. Ubijaj, aby dokładnie połączyć.
- Stwórz zagłębienie w suchych składnikach i stopniowo wlewaj mokre składniki, cały czas ubijając, aby wszystko dokładnie połączyć.
- Gdy ciasto jest gotowe, delikatnie wmieszaj mięso krabowe. Upewnij się, że nie ubijasz zbyt długo – w cieście powinny być widoczne małe kawałki mięsa.
- Nasmaruj żeliwną powierzchnię do grillowania olejem i nałóż na nią niewielką ilość ciasta, około 2 łyżek. Grilluj przez 45 sekund. Gdy zaczniesz widzieć małe bąbelki w cieście, odwróć je i gotuj kolejne 45 sekund.
- Wysmaruj powierzchnię ponownie olejem i kontynuuj przygotowywanie dowolnej liczby blinów.
- Przenoś gotowe bliny na półmisek i udekoruj każdą sztukę odrobiną śmietany kwaśnej, kawioru i posiekanym szczypiorkiem.
- Bliny z kawiorem gotowe. Smacznego!