Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Biała kiełbasa pieczona na grillu ? z kapustą i śliwkami | Grill360
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
15 min 2 osoby <30 zł

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami. Bardzo proste i szybkie danie, które z powodzeniem przygotujesz dla swoich gości. W tej potrawie warto skupić się na tym, żeby znaleźć dobrze doprawioną i wysokiej jakości surową, białą kiełbasę, która świetnie łączy się ze słodko-kwaśną kapustą oraz z aromatem wędzonych śliwek.

„Koniecznie wybierz dobrej jakości białą, surową kiełbasę. Przy wyborze kiełbasy zwróć uwagę na jej skład. Powinna mieć dużą zawartość mięsa i jak najmniej dodatków oraz być dość grubo zmielona. W kwestii kapusty staraj się wybrać produkt możliwie naturalny, najlepiej kapustę z beczki lub z gospodarstwa ekologicznego. Odciśnij kapustę przed smażeniem – unikniesz nadmiaru kwaśnego smaku. Nie nacinaj kiełbasy, to zbytnio ją wysuszy i pozbawi soczystości.” Marek Siol

Biała kiełbasa jest doskonale znanym rodzajem mięsa w polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie żurku czy białego barszczu bez tego dodatku. Prezentujemy przepis na białą kiełbasę pieczoną na grillu z dodatkiem smażonej kapusty i śliwek. Doskonałe połączenie smaków, które sprawi, że zwykła biała kiełbasa nabierze niesamowitego charakteru. Białą kiełbasę grillujemy metodą bezpośrednią (więcej o metodach grillowania przeczytasz tutaj), całość powinna być pod pokrywą. Mięso opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap tak, żeby ciepło krążyło wewnątrz grilla.

Sprawdź: Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Na początku grillowania, rozgrzewamy grill gazowy do odpowiedniej temperatury i przez okres 15 minut, co 3 minuty obracamy kiełbaski, zamykając okap grilla. Pamiętaj, że mięso jest surowe i zbyt wysoka temperatura za bardzo je przypiecze. Na zewnątrz będziemy mieli za mocno spieczoną skórkę, a środek pozostanie surowy. Dlatego uważaj, aby nie przesadzić z temperaturą. Możesz ją kontrolować za pomocą termometru w grillu.

Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami została przygotowana na grillu gazowym Enders. Grill wyposażony jest w boczny palnik, który umożliwia przesmażenie kapusty.

Może zainteresować Cię też: Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Składniki

  • 500 g białej, surowej kiełbasy
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 ml wody
  • 50 g masła
  • 10 śliwek suszonych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki, odciśnij kapustę z nadmiaru soku, pokrój cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Śliwki przekrój na pół.
  2. Na bocznym palniku grilla na średnim ogniu roztop na patelni połowę masła i smaż 2 minuty pokrojoną cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj śliwki i miód. Smaż całość około 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Teraz dodaj kapustę i wymieszaj dokładnie z całością, następnie wlej wodę i duś całość 15 minut na małym gazie. Często mieszaj.
  5. Dodaj sos sojowy, dopraw solą i pieprzem.
  6. W czasie, kiedy kapusta się dusi, zacznij grillować kiełbaski.
  7. Rozgrzej grilla gazowego do 180°C.
  8. Połóż białą kiełbasę na ruszcie i grilluj metodą bezpośrednią, czyli bezpośrednio nad ogniem, pod zamkniętą pokrywą. Grilluj przez 15 minut, obracając co 3 minuty. Za każdym razem, kiedy zmieniasz stronę kiełbasek, zamykaj pokrywę. Niech gorące powietrze krąży i ścina białko wewnątrz kiełbasy.
  9. Gotowe białe kiełbaski z grilla podawaj na kapuście.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów 30 min 4 osoby Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *