Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Bazylia - królewska przyprawa - Inspiracje Grill360
Bazylia – królewska przyprawa

Bazylia – królewska przyprawa

Wielu miłośników potraw z grilla używa bazylii, aby wydobyć smak pieczonego mięsa lub warzyw i nadać im niepowtarzalnego aromatu. Niewiele osób jednak zastanawiało się nad historią i pochodzeniem ziół, które służą w przyrządzaniu chyba większości dań.

Nazwa bazylia pochodzi z języka łacińskiego, w którym oznaczała tyle, co królewski. Znana jest również jako ziele św. Józefa. W starożytności uważano, że osobą zbierającą te zioła powinien być sam król, który czyniłby to za pomocą złotego sierpa.

Bazylia –  historia

Bazylię zaczęto uprawiać w Azji. Kolebką tej przyprawy są Indie, ale roślina od dawna występuje również w Chinach i Mongolii. Jednak zanim zaczęto ją stosować w kuchni, służyła do tworzenia wieńców w starożytnym Egipcie. Pełniła również funkcje lecznicze. W Libii wierzono, że zapobiega powikłaniom ukąszeń węży i skorpionów. Europejczycy jej wniknięcie do potraw starego kontynentu zawdzięczają żołnierzom Aleksandra Wielkiego, którzy sprowadzili bazylię do Europy w IV w.p.n.e. W Polsce przyprawa zagościła dużo później. Zaczęto ją bowiem wykorzystywać dopiero w XVI w, kiedy to przywędrowała do naszego kraju z Włoch.

W sam raz do grilla

Dziś bazylia goszcząca na polskich stołach i w polskich potrawach, również grillowanych, pochodzi z jednego z krajów, w których rozwinęła się uprawa tych ziół. Sprowadza się ją z Węgier, Francji, Hiszpanii, a także z Indonezji, Maroko, Egiptu oraz Stanów Zjednoczonych.

Bazylia w obecnych czasach jest używana prawie w każdej potrawie. Sprawdza się zarówno w zupach i sosach, jak i sałatkach i potrawach mięsnych. Stanowi doskonały dodatek także do grillowanych warzyw.

Przykładowy przepis z bazylią w roli głównej:

roladki drobiowe z szybka i bazylią

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla